Składniki (blacha 30x40cm):
- 400g polenty;
- 1,5 l bulionu warzywnego;
- 3 łyżki suszonego oregano;
- sól;
- oliwa z oliwek.
- ok. 100ml passaty pomidorowej;
- 1 duża cebula;
- 1 papryka;
- 2-3 pomidory;
- kilka sztuk pieczarek;
- garść oliwek;
- garść świeżej bazylii;
- garść pokrojonych, obranych migdałów;
- i różne inne dodatki jakie tylko lubicie (jak to z pizzą bywa, każdy ma swoje ulubione składniki) :)
Sposób przygotowania:
Do gotującego się bulionu warzywnego wsypujemy szczyptę soli (o ile bulion nie jest solony) oraz 3 łyżki suszonego oregano. Dodajemy polentę i mieszamy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 10 minut. Blachę smarujemy oliwą z oliwek, a następnie rozsmarowujemy polentę po całej powierzchni. Na wierzch dajemy passatę pomidorową oraz pozostałe pokrojone składniki (oprócz bazylii i migdałów). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200°C i pieczemy 25-30 minut. Kilka minut przed końcem dodajemy jeszcze migdały, a po wyjęciu z piekarnika listki bazylii.
Dodatkiem do naszej polento-pizzy był jeszcze sos czosnkowy (jogurt sojowy+oliwa+musztarda+czosnek+sól+pieprz).
Pyszna !! :) Takie pizze z warzywami i zielonymi elementami są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Musimy przyznać, ze nie brakuje nam wcale sera na pizzach (z tymi wegańskimi nam średnio smakuje).
Usuńsama chętnie bym włączyła piekarnik, tylko po to, aby spróbować tą pyszną pizzę! :)
OdpowiedzUsuńWarto włączyć :)
Usuń