9.07.2015

Wegańska pasta "rybna"

Dawno na blogu nie było propozycji na smarowidła i dodatki do chleba, więc postanowiliśmy to nadrobić. Przepis na pewno nie jest oryginalny i raczej każdy weganin go zna, ale chcemy pokazać jak robimy to my :) Próbowaliśmy już pasty "rybnej" w różnych wersjach, lecz ta jakoś najbardziej przypadła nam do gustu. Użyliśmy takich składników (oczywiście wegańskich odpowiedników :)) jakie kiedyś dodawaliśmy do pasty z makreli) czyli namoczone nerkowce + sok z cytryny - jako biały ser, arkusz nori - jako makrela i duża ilość szczypiorku wraz z cebulkami.


Składniki:
  • pół szklanki niesolonych nerkowców (namoczonych na noc);
  • 200g tofu wędzonego;
  • 2-3 łyżki soku z cytryny;
  • 1 arkusz glonów nori;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon;
  • 2 spore garście posiekanego szczypiorku wraz z cebulkami;
  • około 100ml wody lub mleka roślinnego (ilość zależy od tego jaką gęstość pasty chcemy uzyskać);
  • sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Namoczone nerkowce, rozdrobnione tofu, pokruszone glony, starty czosnek, musztardę oraz wodę (lub mleko) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Na koniec wrzucamy posiekany szczypiorek i mieszamy (już bez użycia blendera). Pasta jest smaczniejsza, gdy poleży kilka godzin w lodówce.


7 komentarzy:

  1. NIgdy nie jadłam pasty z makreli, ani prawdziwej, ani wegańskiej, ale już po liście składników poznaję, że lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasty z makreli już nie polecamy, ale wegańską wersję jak najbardziej :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smacznie i będę musiała zrobić podobną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie i będę musiała zrobić podobną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam "rybne" wege dania, taką pastę z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My także lubimy bardzo ten morski aromat w potrawach :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...