Składniki:
- 3-4 młode marchewki;
- 2 średnie cukinie;
- 2 małe cebule;
- kilka sztuk pieczarek;
- 200ml passaty pomidorowej;
- 3-4 ząbki czosnku;
- sol, pieprz, szczypta suszonych ziół prowansalskich i oregano;
- duża garść świeżych liści bazylii;
- oliwa z oliwek extra vergin do smażenia.
- ulubiony makaron (u nas tym razem pełnoziarniste linguine).
Wszystkie warzywa (czosnek także) kroimy w cienkie talarki (użyliśmy do tego szatkownicy, więc poszło szybko). Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy najpierw cebulę i marchewkę. Po kilku minutach smażenia dodajemy cukinię, pieczarki i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami (za wyjątkiem świeżej bazylii) i smażymy około 10 minut. Po tym czasie wlewamy passatę pomidorową i dusimy wszystko pod przykryciem kolejne 10-15 minut (w międzyczasie gotujemy makaron). Gdy makaron będzie dobry (al dente oczywiście :)) odcedzamy go i wrzucamy do warzyw. Mieszamy dokładnie i posypujemy świeżą bazylią.
pyszne, pożywne danie!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i jak zobaczyłam to danie to naszło mnie na właśnie taki makaron ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i jak zobaczyłam to danie to naszło mnie na właśnie taki makaron ;)
OdpowiedzUsuń