8.07.2015

Makaron z cukinią, marchewką i pieczarkami

Z reguły nie planujemy szczególnie obiadów i gotujemy danego dnia to na co mamy ochotę (lub akurat jest promocja w sklepie na jakiś produkt :)). Tak było też i dzisiaj. Kupiliśmy w dobrej cenie ekologiczną marchewkę, cukinię oraz pieczarki (niestety nie bio), więc trzeba było stworzyć danie z tych właśnie produktów. Najszybsze, co przyszło nam do głowy to jakiś makaron z tymi właśnie warzywkami. Proste, w miarę szybkie, ale bardzo dobre danie - tak jak lubimy najbardziej.


Składniki:
  • 3-4 młode marchewki;
  • 2 średnie cukinie;
  • 2 małe cebule;
  • kilka sztuk pieczarek;
  • 200ml passaty pomidorowej;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • sol, pieprz, szczypta suszonych ziół prowansalskich i oregano;
  • duża garść świeżych liści bazylii;
  • oliwa z oliwek extra vergin do smażenia.
  • ulubiony makaron (u nas tym razem pełnoziarniste linguine).
Sposób przygotowania: 
Wszystkie warzywa (czosnek także) kroimy w cienkie talarki (użyliśmy do tego szatkownicy, więc poszło szybko). Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy najpierw cebulę i marchewkę. Po kilku minutach smażenia dodajemy cukinię, pieczarki i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami (za wyjątkiem świeżej bazylii) i smażymy około 10 minut. Po tym czasie wlewamy passatę pomidorową i dusimy wszystko pod przykryciem kolejne 10-15 minut (w międzyczasie gotujemy makaron). Gdy makaron będzie dobry (al dente oczywiście :)) odcedzamy go i wrzucamy do warzyw. Mieszamy dokładnie i posypujemy świeżą bazylią.


3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie i jak zobaczyłam to danie to naszło mnie na właśnie taki makaron ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie i jak zobaczyłam to danie to naszło mnie na właśnie taki makaron ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...