Składniki (na 2-3 osoby, my jemy duuuże porcje):
- średniej wielkości kalafior;
- 2 małe żółte papryki (może być oczywiście inny kolor);
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub puszka);
- 1-2 cebule;
- 500ml passaty pomidorowej;
- 3-4 ząbki czosnku;
- olej sezamowy do smażenia;
- sol, pieprz;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 1 łyżka przyprawy curry (użyłam marokańskiej mieszanki składającej się z: kolendry, kuminy, selera, kurkumy, ostrej papryki, kminku);
- 2-3 łyżki ziaren sezamu;
- garść pietruszki.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, paprykę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy mielony kumin i resztę przypraw. Wlewamy passatę pomidorową, mieszamy, a następnie dodajemy małe różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę, ziarna sezamu oraz pietruszkę. Mieszamy, dusimy jeszcze kilka minut i gotowe :) Kalafior jest chrupiący, nie rozgotowany, więc jeżeli lubicie miękki to podgotujcie go wcześniej.
Przepyszne to musiało być :) Połączenie kalafiora z ciecierzycą i pomidorowym sosem to jedno z moich ulubionych zestawień :)
OdpowiedzUsuńTakże myślimy, ze to dobre połączenie :)
Usuńcurry to jedna z moich ulubionych potraw! niech no tylko kupię kalafior, będzie przepyszny obiad <3
OdpowiedzUsuńPaprykę kroimy w kostkę?
OdpowiedzUsuńTak, w dosyć małą kostkę (ale można tez w paski, to nie ma znaczenia) :)
UsuńA bez curry też wyjdzie smaczne... zauwazyłam ze pieprz ziołowy z Prymatu ma niektóre przyprawy które wchodzą w skład curry
UsuńPewnie, że może być bez curry. Można dodać trochę imbiru. Nie trzeba trzymać się sztywno przepisu i warto eksperymentować :)
Usuń