Dziś propozycja z piekarnika:
Składniki:
- jedna mala dynia piżmowa (około 1kg, może być także Hokkaido);
- szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (mieliśmy z poprzedniego dnia);
- około 250g pieczarek;
- 1 cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- oliwa z oliwek do smażenia i wysmarowania dyni;
- sól, pieprz, ostra mielona papryka;
- płatki drożdżowe.
Dynię kroimy na pół (wzdłuż) i wydrążamy pestki oraz trochę miąższu, aby zrobić miejsce na farsz. Pestki wyrzucamy, a miąższ odkładamy na bok. Wydrążone dynie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz pieczarki. Dodajemy miąższ z dyni, doprawiamy do smaku i smażymy kilka minut. Na koniec mieszamy z kaszą. Faszerujemy połówki dyni, posypujemy po wierzchu płatkami drożdżowymi, a następnie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200st.C około 30-40 minut.
Mieliśmy jeszcze brukselkę z poprzedniego dnia, więc ona także wylądowała w piekarniku. Wszystko polaliśmy sosem sezamowym (tahina+woda+sok z cytryny+czosnek+sól).
uwielbiam dynię, a ta propozycja na jej podanie jest super!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecamy!
UsuńTo są moje smaki! Uwielbiam dynię :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fajny pomysł na bloga z recenzjami produktów! :)
Usuńjak zobaczyłam zdjęcie na instagramie od razu wiedziałam, że muszę to zrobić! faszerowana w dynia w takim wydaniu z pewnością smakuje genialnie <3
OdpowiedzUsuńOj tak, była pyszna :) Juz myślę o kolejnej wersji z innym farszem.
Usuń