14.09.2015

Dynia faszerowana kaszą jęczmienną i pieczarkami

Wracamy po kilkudniowej przerwie :) W minionych dniach trochę mieliśmy na głowie, więc nie było czasu na blogowanie. Wpadliśmy w "interesach" na tydzień do Polski, pojedliśmy jeszcze pysznych pomidorów z ogródka rodziców, pochodziliśmy po wrocławskich vege knajpkach i ogólnie było miło :) Ale już jesteśmy w domu, więc możemy spokojnie zająć się gotowaniem. Jako, że dyniowy sezon w pełni i ceny zachęcają do zakupu tego cudownego warzywa, zajadamy dynię na okrągło :)
Dziś propozycja z piekarnika:




Składniki:
  • jedna mala dynia piżmowa (około 1kg, może być także Hokkaido);
  • szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (mieliśmy z poprzedniego dnia);
  • około 250g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • oliwa z oliwek do smażenia i wysmarowania dyni;
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka;
  • płatki drożdżowe.
Sposób przygotowania: 
Dynię kroimy na pół (wzdłuż) i wydrążamy pestki oraz trochę miąższu, aby zrobić miejsce na farsz. Pestki wyrzucamy, a miąższ odkładamy na bok. Wydrążone dynie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz pieczarki. Dodajemy miąższ z dyni, doprawiamy do smaku i smażymy kilka minut. Na koniec mieszamy z kaszą. Faszerujemy połówki dyni, posypujemy po wierzchu płatkami drożdżowymi, a następnie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200st.C około 30-40 minut.


 Mieliśmy jeszcze brukselkę z poprzedniego dnia, więc ona także wylądowała w piekarniku. Wszystko polaliśmy sosem sezamowym (tahina+woda+sok z cytryny+czosnek+sól).

6 komentarzy:

  1. uwielbiam dynię, a ta propozycja na jej podanie jest super!

    OdpowiedzUsuń
  2. To są moje smaki! Uwielbiam dynię :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł na bloga z recenzjami produktów! :)

      Usuń
  3. jak zobaczyłam zdjęcie na instagramie od razu wiedziałam, że muszę to zrobić! faszerowana w dynia w takim wydaniu z pewnością smakuje genialnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, była pyszna :) Juz myślę o kolejnej wersji z innym farszem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...