- szklanka ugotowanego grochu (najlepiej połówek, gdyż nie trzeba długo gotować);
- 5-6 łyżek tahini;
- sok z połówki cytryny;
- 2-3 ząbki czosnku;
- trochę zimnej wody (ilość zależy od tego, jaką konsystencję hummusu chcemy otrzymać);
- sól do smaku, ostra mielona papryka (do posypania po wierzchu).
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę :)
A tu znajdziecie inną wersję hummusu, tym razem z zielonego groszku :) Polecamy!
Nie mam tahini... myślałam by zmielić sezam na proszek a potem mielić go z cieciorką/grochem.. wyjdzie?
OdpowiedzUsuńJeśli posiadasz dobry, mocny blender można zmielić sezam, a następnie dodać groch :)
Usuńhummus uwielbiam chyba w każdej postaci <3
OdpowiedzUsuńGroch to świetny strączek i z pewnością bardzo użyteczny :) Uwielbiam wszelkie dania z jego udziałem, a ten hummus musiał być przepyszny :)
OdpowiedzUsuń