15.09.2015

Pasta dyniowo-fasolowa

W dzisiejszym wpisie pozostajemy dalej w klimatach dyniowych :) Pamiętajcie, że zawsze piekąc dynię, warto odłożyć trochę miąższu, by wykorzystać go jako dodatek do jakiegoś smarowidła na chleb, do placków, klusek, naleśników... możliwości jest mnóstwo! Tym razem użyliśmy go jako składnika pasty a' la hummus. Jak to u nas, przede wszystkim prosto, a że przy tym udaje się upichcić coś pysznego- to tym lepiej :)




Składniki:
  • pół szklanki pieczonej dyni (bez skórki);
  • pół szklanki ugotowanej białej fasoli (może być także z puszki);
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2-3 łyżki tahini;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • sól, pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki;
  • olej z pestek dyni oraz ziarna sezamu (do polanie i posypania po wierzchu).
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju i posypujemy sezamem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Teraz z innej beczki...musimy się pochwalić!

Od jakiegoś czasu zastanawialiśmy się nad zakupem porządnego, wysokoobrotowego blendera kielichowego. Niestety najbardziej znany Vitamix był dla nas poza zasięgiem ze względu na cenę. Ostatnio jednak przeczytaliśmy recenzję na blogu OlgiSmile o blenderze OMNIBLEND V (do poczytania tutaj) i bardzo przypadł nam on do gustu (super parametry i przystępny kwotowo). Po paru dniach rozkminki zamówiliśmy blender w sklepie internetowym (tutaj) i dziś dotarło do nas to cudo (tak naprawdę przy naszym starym blenderze wygląda jak jakiś potwór :)
Tak więc spodziewajcie się teraz wielu przepisów z jego użyciem. Mamy nadzieję, że długo nam posłuży.


...czas chyba coś zmiksować...

8 komentarzy:

  1. zdecydowanie propozycja dla mnie, wszystko co dyniowe skradnie moje podniebienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie smaków i świetna konsystencja ;) Ja muszę w końcu kupić dynię i podobne cuda porobić :p

    OdpowiedzUsuń
  3. dynia ma naprawdę wiele twarzy;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja marzę o tym, żeby kupić sobie jakiś wypasiony blender, ale kiedyś na niego zarobię... :D w każdym razie, zachwycam się pastą - moje smaki, uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wszystko przyjdzie pora ;) Podobno Omniblend w Anglii jest trochę tańszy :)

      Usuń
  5. Blendery omniblend można już dostać w Polsce - z gwarancją :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie pasty. Są świetną przekąską i dodatkiem do chlebka. W domu do ich przyrządzenia również używam blendera ręcznego https://duka.com/pl/agd/blendery, który świetnie sprawdza się do takich celów. Urządzenie posiada ponadto wiele różnych akcesoriów, dzięki czemu znalazło szerokie zastosowanie w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...