Składniki (na 2 porcje):
- 3-4 dojrzałe pomidory;
- 1 ząbek czosnku;
- kilka listków świeżej bazylii;
- około 200 ml wody;
- sol, pieprz, szczypta cukru.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy przez około 4-5 minuty. Na koniec ewentualnie doprawiamy i przelewamy na talerze. Pychota!
* Następnym razem jednak damy więcej pomidorów, a mniej wody :)
Zupę zjedliśmy z dodatkiem kuskusu.
Nigdy nie robiłam pomidorowej w ten sposób, ale myślę że jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńjeszcze spieniona :) ah muszę się oduczyć robić pomidorową z kartonu
OdpowiedzUsuńPomidorówka z przecierów też jest dobra, zwłaszcza zimą, kiedy brak świeżych, dojrzałych pomidorów :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDo przyrządzenia świeżej, smacznej zupy pomidorowej również używam blendera (ręcznego), który kupiłam na https://duka.com/pl/agd/blendery razem z różnymi akcesoriami. To dzięki nim urządzenie znajduje w mojej kuchni wiele zastosowań. Dodatki w postaci wymiennych końcówek umożliwiają mi szybkie przygotowanie różnorodnych potraw oraz napojów.
OdpowiedzUsuń