Składniki (2-3 porcje):
- 4 średnie cukinie (ok. 700g);
- 4 dojrzałe pomidory;
- 1 duża cebula;
- 400g białej fasoli z puszki (lub oczywiście wcześniej ugotowanej);
- oliwa z oliwek;
- 2 gałązki świeżego rozmarynu;
- sól, pieprz, szczypta chili.
- garść natki pietruszki;
- ok. 100ml oliwy z oliwek;
- 2 ząbki czosnku;
- sok z połówki cytryny;
- szczypta cukru, soli i pieprzu.
Cukinię kroimy w plasterki, cebulę w grube piórka, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Warzywa wrzucamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą, przyprawiamy, a następnie mieszamy. Na wierzch kładziemy gałązki rozmarynu. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200st. C i pieczemy około 20 minut.
W międzyczasie robimy sos. Kroimy drobno pietruszkę, wyciskamy czosnek, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Przyprawiamy. Dokładnie wszystko ucieramy.
Wyjmujemy warzywa z piekarnika i wrzucamy do nich opłukaną fasolą. Mieszamy i wsadzamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Po przełożeniu warzyw na talerz polewamy je oliwą pietruszkowo- czosnkową.
Dodatkiem był u nas ryż z dnia poprzedniego, ale można podać również z pieczonymi ziemniakami, chlebem, kaszą...co kto lubi :)
Smacznego!
Miło popatrzeć na takie warzywne danie, zwłaszcza po świątecznym obżarstwie :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, zapraszam do siebie!
OdpowiedzUsuńpolecam przepyszne wyszło. zamiast świeżych pomidorow dodałam puszke pomidorów. z dodatkiem ryżu obłędne
OdpowiedzUsuńCieszmy się, że smakowało :)
UsuńFaktycznie ryż do tego pasuje idealnie :)