Składniki (ok. 10 sztuk):
- szklanka suchej kaszy jaglanej;
- ok. 200g świeżych liści szpinaku;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
- 3-4 łyżki płatków jaglanych;
- 2 łyżki płatków drożdżowych;
- sól, pieprz do smaku;
- mąka i ziarna sezamu do obtoczenia kotletów (my użyliśmy mąki gryczanej);
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie gotujemy około 25 minut (powinna być rozgotowana). Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy drobno posiekany szpinak, zmiażdżone ząbki czosnku, płatki drożdżowe, jaglane, oliwę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (masę można również zmiksować). Następnie lepimy kotlety, obtaczamy w mące oraz ziarnach sezamu i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy kilka minut z każdej strony i zajadamy :)
Smacznego!
Poniżej nasze propozycje na inne wersje jaglanych kotleciorów:
Jaglane z grzybami
Jaglane z kalafiorem
Poniżej nasze propozycje na inne wersje jaglanych kotleciorów:
Jaglane z grzybami
Jaglane z kalafiorem
----------------------------------------------------------------------------------
Jutro robimy sobie wycieczkę nad nasze piękne jezioro, więc znowu nie będziemy mieć dostępu do komputera przez kilka dni. Za to w poniedziałek obiecujemy, że zasypiemy Was zdjęciami :)
Udanego weekendu Wszystkim życzymy!
kotleciki wyglądają pysznie :) uwielbiam taką alternatywę dla mięsa ;)
OdpowiedzUsuńKocham wegańskie kotleciki i nienawidzę stania przy garach podczas ich przygotowywania:D Zawsze robię baaardzo dużo i mrożę
OdpowiedzUsuńNam zawsze wychodzi na trzy dni :) Lubimy też zjeść je na zimno do chleba z musztardą.
UsuńZ mojej ulubionej kaszy jaglanej <3
OdpowiedzUsuńgenialne kotleciki! najlepsze są te z kaszy/strączków z dodatkiem warzyw <3 bardzo podoba mi się wasz pomysł!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dodamy jeszcze białą fasolę :)
UsuńWyglądają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńProszę o przepisy na Wasz barszczyk ukraiński, duszoną kapuste włoską i kiszoną z pieczarkami i pomidorami, sos pomidorowo- pieczarkowo- cukiniowo-jarmużowy i kotlety z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńPostaramy się jak najszybciej spełnić Twoje życzenie :)
UsuńKotlety z ciecierzycy kupujemy gotowe (tzn. taką ekologiczną mieszankę mąki ciecierzycowej, mielonej ciecierzycy, kolendry itp.)Wystarczy zalać to wrzątkiem, wymieszać i gotowe :)Mieszanka ma bardzo dobry skład i kotlety są pyszne. Kupujemy to w Niemczech w drogerii DM lub w Rossmannie (ale podejrzewamy, ze w Polsce tez jest dostępne) :)
Jaglane kotlety to bezsprzecznie moje ulubione - smakowałyby mi w każdej wersji, a takie jak Twoje byłyby wymarzonym obiadem :)
OdpowiedzUsuńKotlety jaglane rządzą! :)
UsuńWspaniałe, koniecznie do wypróbowania, szpinak lubię w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuńKolejny wspaniały przepis :) Kotlety na pewno do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńKolejny wspaniały przepis :) Kotlety na pewno do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńJak kupie np szpinak rozdrobniony z Hortexa to też będzie ok?
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie ok :) ale lepiej go lekko podsmażyć lub odcisnąć z nadmiaru wody.jak spróbujesz daj znać jak wyszło :)
UsuńMożna je zrobić w piekarniku...? Nie lubie stać przy patelni 😅
OdpowiedzUsuńJak najbardziej z piekarnika też będą OK :)
Usuń