7.05.2016

Delikante risotto z białymi szparagami

Jak wszyscy doskonale wiedzą trwa właśnie sezon na wspaniałe szparagi :) W Niemczech jest to warzywo wręcz ubóstwiane i wcale się Niemcom nie dziwimy. My również staramy się jeść je teraz jak najczęściej (zazwyczaj po prostu ugotowane z solą), więc jeszcze nie jeden przepis z udziałem szparagów trafi na bloga. Dziś proponujemy Wam prosty przepis na delikatne risotto z białą odmianą tego cudownego warzywka (ale spokojnie można użyć również odmiany zielonej) :)

Składniki (2-3 porcje):
  • ok. 200g ryżu do risotto (np.arborio);
  • 600g białych szparagów;
  • kawałek białej części pora;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 200ml białego, wytrawnego wina;
  • 800ml bulionu warzywnego;
  • garść świeżego oregano;
  • sól oraz pieprz cytrynowy do smaku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych (plus trochę do posypania po wierzchu). 
Sposób przygotowania:
  • Szparagi obieramy i odcinamy twarde końce. Pora kroimy na cienkie plasterki. 
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 2-3 minuty pora oraz pokrojony czosnek. Następnie wsypujemy ryż i smażymy go 1-2 minuty często mieszając (uwaga, aby się nie przypalił).
  • Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Następnie wlewamy cześć bulionu.
  • Szparagi kroimy na kawałki (ok. 1cm), a główki odkładamy na bok. Wrzucamy szparagi do ryżu, mieszamy i dolewamy kolejną część bulionu. 
  • Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy pieprzem, solą, dolewamy pozostały bulion (pamiętajcie o częstym mieszaniu). 
  • Gdy bulion odparuje, a ryż zmięknie odstawiamy risotto z ognia, dosypujemy płatki drożdżowe i ewentualnie doprawiamy. 
  • Na patelni podsmażamy główki szparagów. 
  • Wykładamy risotto na talerze, dodajemy podsmażone główki, posypujemy posiekanym oregano oraz płatkami drożdżowymi :) 
Smacznego!



A Wy jak lubicie przyrządzać szparagi? Wolicie białe czy zielone?

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie :)
    A co do szparagów to wolę zielone i dodaję je zazwyczaj do sałatek na wynos, muszę trochę pokombinować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My lubimy zarówno zielone jak i białe, ale tu w Niemczech bardziej popularne są właśnie białe :)

      Usuń
  2. nie umiem się doczekać aż dorwę szparagi :) akurat moje ulubione to te zielone, ale takie risotto z białymi chętnie bym… pochłonęła XD :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...