Składniki:
- ok. 700g brązowych pieczarek (są bardziej aromatyczne, ale można też użyć białych);
- 1 średnia cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 200 ml śmietanki roślinnej (my użyliśmy ryżowej);
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1/2 łyżeczki kuminu;
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru;
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej, ale jest intensywniejsza w smaku);
- sól, pieprz do smaku.
- Pieczarki czyścimy (my ich nie obieramy, ani nie myjemy). Kroimy w cieniutkie plasterki, a następnie wrzucamy na patelnię.
- Pieczarki smażymy na dosyć dużym ogniu przez około 10 minut, aż zaczną się rumienić.
- Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy i dusimy pod przykryciem na mniejszym ogniu przy 15-20 minut.
- Dodajemy śmietankę roślinną oraz natkę pietruszki. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku.
pieczary kocham całą sobą! <3
OdpowiedzUsuńMy też :)
UsuńRobię bardzo podobny, ale w roli przyprawy występuję rozmaryn, polecam, a Twoją wersję wypróbuję następnym razem :-)
OdpowiedzUsuńZ rozmarynem musi smakować super! Wypróbuję :)
UsuńNa pewno pyszny, wygląda cudownie :) Pieczarki uwielbiam, ale powinnam unikać, ale popatrzeć zawsze można :)
OdpowiedzUsuńWspółczujemy :(
Usuń