7.10.2016

Zupa cukiniowo-brokułowa

Jak niektórzy z Was wiedzą przebywamy obecnie w Szwajcarii, gdzie zbieramy sobie radośnie winogronka, co jest głównym powodem braku wpisów na blogu. Jednak od wczoraj mamy już weekend i tym samym trochę wolego czasu, więc trochę sobie popichciliśmy i możemy się z Wami podzielić przepisami :) Wiecie zapewne, że Szwajcaria nie należy do najtańszych miejsc na ziemi (choć myśleliśmy, że będzie gorzej), dlatego też podczas zakupów kierujemy się głównie promocjami i to one decydują o tym co zjemy na obiad ;) Wczoraj trafiła się dobra promocja na brokuły i cukinie, więc nie było innego wyjścia jak tylko ugotować coś z tych dwóch, wspaniałych warzywek. Pierwsze co przyszło nam do głowy to zupa (a zupy lubimy bardzo), dlatego też nie zastanawialiśmy się dłużej i nagotowaliśmy gar pysznej, zielonej zupki, którą na koniec zmiksowaliśmy na krem. Po prostu: pysznie, szybko, zdrowo i tanio :) Polecamy!



Składniki (4-5 porcji):
  • 1 kg cukinii;
  • ok. 700g brokułów;
  • 3 ziemniaki;
  • 5-6 ząbków czosnku;
  • 1 łyżka oleju kokosowego;
  • 600-700ml bulionu warzywnego;
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
  • 1 łyżeczka curry;
  • sól, pieprz do smaku.
  • płatki drożdżowe do posypania po wierzchu. 

Sposób przygotowania: 
  • Cukinię kroimy w plasterki (lub kostkę) i podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym około 10 minut.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii. 
  • Brokuła dzielimy na małe różyczki, następnie wrzucamy do cukinii i ziemniaków.
  • Dodajemy zmiażdżony czosnek, curry, paprykę i dusimy wszystko 10-15 minut. 
  • Następnie wlewamy bulion. Gotujemy zupkę jeszcze ok.10 minut do momentu, aż wszystkie warzywka zmiękną. 
  • Zdejmujemy garnek z ognia, miksujemy zupę na krem (można ewentualnie doprawić jeszcze do smaku), wlewamy do talerzy i posypujemy płatkami drożdżowymi.  
* Przed zmiksowaniem można wyjąć kilka kawałków brokuła i cukinii, a potem udekorować nimi   zupkę :)
 Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Często dodaję cukinię do zup, ale jako głównego warzywa jej nie używałam. Zupa wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz użyliśmy cukinii jako głównego składnika (w zupie), ale efekt końcowy był super :)

      Usuń
  2. Kocham cukinię w zupach krem lub puree. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Obok dyni, cukinia nie wychodzi z mojej kuchni... Super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa super wygląda, ja uwielbiam cukinię nawet po prostu pokrojoną w plasterki i podduszoną na patelni :) Zupki gotuję na wodzie przefiltrowanej przez mój filtr molekularny z naturalną mineralizacją - zdecydowanie poprawia to smak zupy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...