Jak niektórzy z Was wiedzą przebywamy obecnie w Szwajcarii, gdzie zbieramy sobie radośnie winogronka, co jest głównym powodem braku wpisów na blogu. Jednak od wczoraj mamy już weekend i tym samym trochę wolego czasu, więc trochę sobie popichciliśmy i możemy się z Wami podzielić przepisami :) Wiecie zapewne, że Szwajcaria nie należy do najtańszych miejsc na ziemi (choć myśleliśmy, że będzie gorzej), dlatego też podczas zakupów kierujemy się głównie promocjami i to one decydują o tym co zjemy na obiad ;) Wczoraj trafiła się dobra promocja na brokuły i cukinie, więc nie było innego wyjścia jak tylko ugotować coś z tych dwóch, wspaniałych warzywek. Pierwsze co przyszło nam do głowy to zupa (a zupy lubimy bardzo), dlatego też nie zastanawialiśmy się dłużej i nagotowaliśmy gar pysznej, zielonej zupki, którą na koniec zmiksowaliśmy na krem. Po prostu: pysznie, szybko, zdrowo i tanio :)
Polecamy!
Składniki (4-5 porcji):
- 1 kg cukinii;
- ok. 700g brokułów;
- 3 ziemniaki;
- 5-6 ząbków czosnku;
- 1 łyżka oleju kokosowego;
- 600-700ml bulionu warzywnego;
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
- 1 łyżeczka curry;
- sól, pieprz do smaku.
- płatki drożdżowe do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Cukinię kroimy w plasterki (lub kostkę) i podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym około 10 minut.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii.
- Brokuła dzielimy na małe różyczki, następnie wrzucamy do cukinii i ziemniaków.
- Dodajemy zmiażdżony czosnek, curry, paprykę i dusimy wszystko 10-15 minut.
- Następnie wlewamy bulion. Gotujemy zupkę jeszcze ok.10 minut do momentu, aż wszystkie warzywka zmiękną.
- Zdejmujemy garnek z ognia, miksujemy zupę na krem (można ewentualnie doprawić jeszcze do smaku), wlewamy do talerzy i posypujemy płatkami drożdżowymi.
* Przed zmiksowaniem można wyjąć kilka kawałków brokuła i cukinii, a potem udekorować nimi zupkę :)
Smacznego!
Często dodaję cukinię do zup, ale jako głównego warzywa jej nie używałam. Zupa wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz użyliśmy cukinii jako głównego składnika (w zupie), ale efekt końcowy był super :)
UsuńKocham cukinię w zupach krem lub puree. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńObok dyni, cukinia nie wychodzi z mojej kuchni... Super przepis ;)
OdpowiedzUsuńZupa super wygląda, ja uwielbiam cukinię nawet po prostu pokrojoną w plasterki i podduszoną na patelni :) Zupki gotuję na wodzie przefiltrowanej przez mój filtr molekularny z naturalną mineralizacją - zdecydowanie poprawia to smak zupy.
OdpowiedzUsuń