18.09.2016

Niedzielny fotomix

Dziś u nas prawdziwa jesień i to w najgorszym wydaniu :( Od rana pada deszcz i nic nie wskazuje na to, aby chciało wyjść słonko. No cóż, trzeba chyba pogodzić się z faktem, iż lato praktycznie za nami i cieszyć się tym co niosą ze sobą jesienne miesiące. Na nas pocieszająco działa konsumowanie dużej ilości dyni i wizja wyjazdu do Hiszpanii :) Zanim jednak będziemy wygrzewać się na andaluzyjskich plażach, czeka nas winobranie w najwyżej położonej winnicy w Europie, w okolicach szwajcarskiego miasteczka Visp. Zbieramy się tam za kilka dni, wiec kolejne wpisy będą w klimatach szwajcarskich (o ile będziemy mieć dostęp do internetu). Teraz jednak wróćmy do tego, co zajadaliśmy w kończącym się właśnie tygodniu...

Wraz z nadchodzącą jesienią przychodzi nam smak na zupy (latem praktycznie ich nie jemy). Powyżej jeszcze taka letnia zupka z żółtej cukinii i ziemniaków z soczewicą beluga. Przepis zaczerpnięty od Jadłonomii (klik).

Do środy była super letnia pogoda z temperaturą powyżej 30°C, więc posiłki były szybkie i mało skomplikowane. W upały dobrze sprawdza się makaron z duszonym szpinakiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Wystarczy 15 minut i danie gotowe :)

Dawno niejedzone przez nas placki porowe (podobny przepis tutaj). Do tego sos z tahini + pesto z natki marchewki + pomidorki ze szczypiorkiem. 

Puree ziemniaczane + sos pieczeniowy (kupny) + fasolka szparagowa + smażone boczniaki + seler w algach = obżarstwo :)
Całkiem jesienna zupka z groszkiem, fasolką szparagową, brukselką, ziemniakami oraz marchewką...pychota!

Najlepsze co może być...czyli pieczone warzywka :) Obowiązkowo dynia, ziemniaki, papryka + sos z tahini i pomidorki z ogórkiem.

Gdy zapiekamy coś w piekarniku staramy się wykorzystać go ile wlezie. Tym razem na jednej blaszce piekły się warzywa na obiad, a na niższym poziomie dynia, papryka, cebula oraz pomidory na następny dzień, a powstał z nich...

...pyszny, aksamitny sos do makaronu (podobny przepis był niedawno tutaj). 
------------------------------------------------

Mamy nadzieję, że powyższe dania przypadły Wam do gustu i zainspirują Was do stworzenia czegoś pysznego :) My zaczynamy zgłębiać kuchnię szwajcarską (choć z weganizmem ma ona mało wspólnego ) :/ 

Udanego tygodnia!

10 komentarzy:

  1. Wszystko przepyszne, a na obecną chwilę zjadłabym zupę z groszkiem i placki porowe :)
    U nas dziś nie padało, ale jesień już czuć w powietrzu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy takiej jesiennej pogodzie tego typu zupki zagoszczą na dobre w naszym menu :)

      Usuń
  2. Pieczona dynia to mistrzostwo! :) Cieszę się, że est na nią sezon, bo i ja zajadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porn food i tortury w jednym! Tortury bo ja własnie w pracy pogryzam suche chlebki kukurydziane zapijając herbatą i hipnotyzuję się waszym fotomixem :D
    Wszystko jest obłędne...

    Co to za fajny talerzyk ceramiczny niebieski? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suche chlebki kukurydziane też nie brzmią tragicznie ;)
      Talerzyk zakupiony na targu staroci za 1€ :)
      Pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Zupka, placuszki, dynia, soczewica, mniam :) Wszystko lubię i wszystko zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam twoje posiłki, są takie ciepłe i domowe :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie dania prezentują się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie dania prezentują się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...