Składniki (na około 12 średniej wielkości kotletów):
- szklanka suchej kaszy jaglanej;
- 1 1/2 szklanki wody;
- 2 spore garście suszonych grzybów (nie wiemy ile gram, ale sporo);
- 1 duża cebula;
- 2 duże ząbki czosnku;
- 2-3 łyżki sosu sojowego;
- 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego;
- pieprz, sól;
- oliwa do smażenia.
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy (najpierw woda zimna, potem wrzątek i jeszcze raz zimna). Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (nie mieszając). W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę oraz namoczone wcześniej grzyby (w wodzie z moczenia ugotowaliśmy potem kaszę gryczaną). Dodajemy czosnek, sól, pieprz i po około 10-15 minutach zdejmujemy z ognia. Mieszamy razem z kaszą jaglaną, przyprawami oraz sosem sojowym. Miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce i siemieniu lnianym. Smażymy na rozgrzanej oliwie kilka minut z każdej strony. Kotlety świetnie smakują także na zimno, jako dodatek do chleba.
Bon appétit!
robiłam już wiele wersji kotletów jaglanych, ale nigdy jeszcze z grzybami- świetny przepis!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecamy spróbować :)
Usuń
OdpowiedzUsuńWreszcie jakoś po ludzku można skomĘtować u Państwa :))
Poprzedni formularz ciągle wybrzydzał na mój widok.
km to też Wy?? :-o
OdpowiedzUsuńO rety, ale jestem zakrENcona ;))
Tu jestem pierwszy raz, ale na blogu macierzystym ( Prosto i aktywnie) formularz mnie nie lubi ;(