Pyszne i aromatyczne pęczotto z suszonymi podgrzybkami i pieczarkami z solidną porcją pietruszki.
- szklanka suchej kaszy jęczmiennej pęczak;
- 3-4 duże pieczarki;
- garść suszonych grzybów;
- 500 ml bulionu warzywnego;
- 1 cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- garść świeżej natki pietruszki;
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia.
Kaszę dokładnie płuczemy, a następnie wsypujemy do garnka na rozgrzaną oliwę. Mieszamy i po chwili dolewamy trochę bulionu warzywnego. W międzyczasie na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, pieczarki oraz wcześniej namoczone grzyby. Dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy około 10 minut po czym zdejmujemy z ognia. Do gotującej się kaszy dolewamy kolejną porcję bulionu oraz wodę w której moczyły się grzyby (około 100ml). Przyprawiamy, mieszamy dokładnie, a gdy kasza zacznie chłonąć płyny i mięknąć dodajemy usmażone wcześniej grzyby. Dolewamy ostatnią porcję bulionu i gotujemy wszystko jeszcze przez około 10 minut. Gdy kasza jest miękka, a bulion się zredukował dosypujemy do garnka posiekaną natkę pietruszki oraz płatki drożdżowe. Mieszamy dokładnie i zdejmujemy z ognia.
Musimy przyznać, że smakowało lepiej niż z tradycyjnym ryżem do risotto.
Polecamy!
Nigdy nie robiłam czegoś takiego, ale kaszę jęczmienną uwielbiam pod każdą postacią ;) Wygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecamy spróbować w takiej postaci :)
Usuńale musiało być aromatyczne!!
OdpowiedzUsuńnie ma to jak zapach suszonych grzybów i pietruchy :)
UsuńPyyyyyyyyyycha! Zrobiłam,zjedliśmy z chłopakiem. Błagał o jeszcze :)
OdpowiedzUsuń