Składniki (na 4 spore porcje):
- 2 szklanki grochu (wcześniej moczymy go 1-2 godz. w gorącej wodzie);
- 3 małe marchewki;
- 1 pietruszka (w oryginale był seler, ale go nie mieliśmy);
- 2 ziemniaki;
- 1 cebula;
- 1 łyżeczka wędzonej papryki;
- 4 liście laurowe;
- 1 łyżka majeranku;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 łyżki oleju słonecznikowego;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- pieprz, sól.
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czosnek, liście laurowe oraz wędzoną paprykę. Smażymy wszystko około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pozostałe warzywa oraz groch wraz z woda, w której się moczył. Przyprawiamy majerankiem oraz sosem sojowym. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec dodajemy sól oraz pieprz do smaku.
WAŻNE! Papryka wędzona odgrywa tu naprawdę istotną rolę więc warto się o nią postarać.
ŻYCZYMY WSZYSTKIM UDANEGO SYLWESTRA
ORAZ WSPANIAŁEGO ROKU 2015!
Wygląda smakowicie ;) Właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie jadłam grochówki :P
OdpowiedzUsuńCzas najwyższy spróbować :)
UsuńWlasnie gotuje. Zapach niebianski😊
OdpowiedzUsuńMusze się w końcu zdecydować na grochówkę od Marty :) Bo słyszałam wiele pozytywnych opinii na jej temat :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecamy! Jest pyszna :)
UsuńA ja nigdy nie miałam papryki wedzonej i nie wiem, gdzie ja u siebie na wsi znajdę...
OdpowiedzUsuń...polecamy sklepy internetowe :) Tam jest wszystko.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam :) Mam pytanie: Czy bardzo różni się od tradycyjnej zupy na mięsie?
OdpowiedzUsuńtak nie czuć mięsa :)
UsuńBrakuje mi info o ilości wody. Właśnie gotuję 'na oko', mam nadzieję, że trafię mniej-więcej i nie wyjdzie zbyt jałowa.
OdpowiedzUsuńIlosc wody zależy od tego, jaka zupe lubisz, niektorzy lubią na gęsto a inni wodzianko :)
UsuńJa też zastanawiam się nad ilością wody
OdpowiedzUsuńPrzecież na zdjęciu jest ciecierzyca. Chana dal - to ciecierzyca!
OdpowiedzUsuń