31.12.2014

Wegańska grochówka wg Jadłonomii

Po świątecznym szaleństwie gotowania czas na prostsze dania. Wprawdzie dziś popularne są wpisy na sylwestrowe potrawy, lecz my nigdzie się nie wybieramy wiec w ten zwykły dla nas dzień nagotowaliśmy pysznej grochówki wg przepisu Jadłonomii. Niby taka tam zwykła zupka, ale za sprawa wędzonej papryki można by pomyśleć, że nie jest to przepis wegański :)

Składniki (na 4 spore porcje):
  • 2 szklanki grochu (wcześniej moczymy go 1-2 godz. w gorącej wodzie);
  • 3 małe marchewki;
  • 1 pietruszka (w oryginale był seler, ale go nie mieliśmy);
  • 2 ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki;
  • 4 liście laurowe;
  • 1 łyżka majeranku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czosnek, liście laurowe oraz wędzoną paprykę. Smażymy wszystko około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pozostałe warzywa oraz groch wraz z woda, w której się moczył. Przyprawiamy majerankiem oraz sosem sojowym. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec dodajemy sól oraz pieprz do smaku.

WAŻNE! Papryka wędzona odgrywa tu naprawdę istotną rolę więc warto się o nią postarać.


ŻYCZYMY WSZYSTKIM UDANEGO SYLWESTRA 
ORAZ WSPANIAŁEGO ROKU 2015!

14 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie ;) Właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie jadłam grochówki :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie gotuje. Zapach niebianski😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze się w końcu zdecydować na grochówkę od Marty :) Bo słyszałam wiele pozytywnych opinii na jej temat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nigdy nie miałam papryki wedzonej i nie wiem, gdzie ja u siebie na wsi znajdę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...polecamy sklepy internetowe :) Tam jest wszystko.

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam :) Mam pytanie: Czy bardzo różni się od tradycyjnej zupy na mięsie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Brakuje mi info o ilości wody. Właśnie gotuję 'na oko', mam nadzieję, że trafię mniej-więcej i nie wyjdzie zbyt jałowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilosc wody zależy od tego, jaka zupe lubisz, niektorzy lubią na gęsto a inni wodzianko :)

      Usuń
  8. Ja też zastanawiam się nad ilością wody

    OdpowiedzUsuń
  9. Przecież na zdjęciu jest ciecierzyca. Chana dal - to ciecierzyca!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...