Składniki (4 porcje):
- około 1kg dyni Hokkaido;
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (suchej);
- 1 litr soku pomidorowego;
- 1puszka mleka kokosowego;
- 2 cebule;
- łyżka przyprawy curry;
- sól i pieprz do smaku;
- pół łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki;
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju kokosowego.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie wlewamy sok pomidorowy i wsypujemy soczewicę. Przyprawiamy curry, solą, pieprzem, cynamonem i papryką. Wrzucamy dynię pokrojoną w małą kostkę (w przepisie była dynia obrana i starta na tarce, ale nam się nie chciało tego robić). Przykrywamy i dusimy wszystko około 30 minut, aż dynia i soczewica zmiękną. Na koniec dolewamy mleko kokosowe, mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.
*do potrawy można dodać jeszcze świeżego imbiru (my akurat go nie mieliśmy na stanie).
Jako dodatek u nas były ziemniaki (ale może być również ryż), trochę natki pietruszki i "własny" ogórek kiszony.
Pysznie wygląda taki obiad, trochę jesiennie :)
OdpowiedzUsuńJesiennie za oknem to i na talerzu ;)
Usuńapetycznie danie, które na pewno nasyci na długie godziny!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
połączenie smaków, które nie może nie smakować! mam zamiar jak najszybciej dorwać dynię, bo na samą myśl o takim obiedzie już ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńChyba potrafię sobie wyobrazić ten cudowny smak płynący z połączenia dyni, soczewicy i mleka kokosowego :) Danie wygląda magicznie ;)
OdpowiedzUsuńbędę musiała zaserwować takie pyszności :)
OdpowiedzUsuń