23.08.2015

Dynia + soczewica + mleko kokosowe

Powoli zaczyna się już sezon na dynie (przynajmniej tutaj w Niemczech), więc czas się z nią na nowo zaprzyjaźniać :) Zakupiliśmy ładniutką, małą Hokkaido i postanowiliśmy jej użyć w połączeniu z mlekiem koksowym (które dynia uwielbia) i czerwoną soczewicą (którą my uwielbiamy). Przeglądając różne blogi natknęliśmy się na taki oto przepis: www.olgasmile.com/gulasz-z-soczewicy-i-dyni.html i upichciliśmy coś podobnego (nie identycznie, ale nie oto chyba zawsze chodzi w korzystaniu z przepisów) ;)


Składniki (4 porcje):
  • około 1kg dyni Hokkaido;
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (suchej);
  • 1 litr soku pomidorowego;
  • 1puszka mleka kokosowego;
  • 2 cebule;
  • łyżka przyprawy curry;
  • sól i pieprz do smaku;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • 2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki;
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju kokosowego.
Sposób przygotowania: 
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie wlewamy sok pomidorowy i wsypujemy soczewicę. Przyprawiamy curry, solą, pieprzem, cynamonem i papryką. Wrzucamy dynię pokrojoną w małą kostkę (w przepisie była dynia obrana i starta na tarce, ale nam się nie chciało tego robić). Przykrywamy i dusimy wszystko około 30 minut, aż dynia i soczewica zmiękną. Na koniec dolewamy mleko kokosowe, mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.

*do potrawy można dodać jeszcze świeżego imbiru (my akurat go nie mieliśmy na stanie).

Jako dodatek u nas były ziemniaki (ale może być również ryż), trochę natki pietruszki i "własny" ogórek kiszony.

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda taki obiad, trochę jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie danie, które na pewno nasyci na długie godziny!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. połączenie smaków, które nie może nie smakować! mam zamiar jak najszybciej dorwać dynię, bo na samą myśl o takim obiedzie już ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba potrafię sobie wyobrazić ten cudowny smak płynący z połączenia dyni, soczewicy i mleka kokosowego :) Danie wygląda magicznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. będę musiała zaserwować takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...