Składniki:
- 1 duże, dojrzałe awokado;
- sok z połówki cytryny;
- 2 ząbki czosnku;
- kilka rzodkiewek (ilość wg upodobań);
- pęczek szczypiorku;
- sól, ostra mielona papryka.
Miąższ z awokado, czosnek oraz sok z cytryny umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i szczyptą mielonej papryki. Następnie kroimy drobno rzodkiewkę oraz szczypiorek. Dodajemy do awokado i mieszamy dokładnie. Posypujemy po wierzchu mieloną papryką i już możemy zajadać :)
___________________________________________________________
Jednak, aby wpis nie był taki ubogi dodajemy kilka fotek tego, co konsumowaliśmy w ostatnich dniach:
Na śniadania jak zawsze niezawodne, zielone smoothie :) Główne składniki to najczęściej szpinak, brokuł, kiwi, brzoskwinie i oczywiście banany. Czasem do blendera wpadnie jeszcze kilka śliwek lub jabłek. Będąc w Polsce rządziły też maliny i borówki (z ogródka), ale tutaj ich ceny trochę nas odstraszają :(
Tu natomiast takie trochę danie bez ładu i składu, ale pyszne. Podsmażane ziemniaki z marchewką (z dnia poprzedniego) + gotowana w bulionie soczewica + "bigos" z młodej i kiszonej kapusty (przepisy na bigos już u nas były o tu i tu). Ten jednak był w wersji mocno uproszczonej, bo bez grzybków i śliwek.
Nasze kolacje składają się przeważnie z krążków ryżowych z jakimś smarowidłem (tu chyba pasta z grochu) i sporej ilości rożnych warzyw (głównie pomidorów, papryki i awokado).
A na trawienie obowiązkowo winko :)
do tego guacamole tylko kukurydziane nachosy i świetna przekąska gotowa!
OdpowiedzUsuńnajlepsze obiady u ... tylko u Was! na samą myśl o tych kluskach (smak dzieciństwa) z pieczarkami i fasolą robię się głodna :) poza tym każde inne danie po prostu palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za mile słowa :)
UsuńWszystko jak zawsze u Was wygląda przepysznie :) Aż mnie naszło na pieczarki :P
OdpowiedzUsuń