28.08.2015

Guacamole z rzodkiewką i szczypiorkiem

Niedawno wrzuciliśmy przepis na trochę inne guacamole z dodatkiem pomidorów (tutaj), które naprawdę było pyszne. Tym razem proponujemy jeszcze inną wersję tego popularnego smarowidła (sosu). Warto wypróbować :)




Składniki:
  • 1 duże, dojrzałe awokado; 
  • sok z połówki cytryny;
  • 2 ząbki czosnku;
  • kilka rzodkiewek (ilość wg upodobań);
  • pęczek szczypiorku;
  • sól, ostra mielona papryka.
Sposób przygotowania: 
Miąższ z awokado, czosnek oraz sok z cytryny umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i szczyptą mielonej papryki. Następnie kroimy drobno rzodkiewkę oraz szczypiorek. Dodajemy do awokado i mieszamy dokładnie. Posypujemy po wierzchu mieloną papryką i już możemy zajadać :)


___________________________________________________________

Jednak, aby wpis nie był taki ubogi dodajemy kilka fotek tego, co konsumowaliśmy w ostatnich dniach:

Na śniadania jak zawsze niezawodne, zielone smoothie :) Główne składniki to najczęściej szpinak, brokuł, kiwi, brzoskwinie i oczywiście banany. Czasem do blendera wpadnie jeszcze kilka śliwek lub jabłek. Będąc w Polsce rządziły też maliny i borówki (z ogródka), ale tutaj ich ceny trochę nas odstraszają :(

Ten tydzień możemy spokojnie nazwać "Tygodniem Pieczarki", gdyż z racji dobrej promocji (2 euro, normalna cena bez promo to około 3-4 euro/kg), jedliśmy je prawie codziennie. Głównie w postaci sosów. Powyżej takowy właśnie sosik z kluskami śląskimi oraz fasolą w pomidorach.

Tu natomiast takie trochę danie bez ładu i składu, ale pyszne. Podsmażane ziemniaki z marchewką (z dnia poprzedniego) + gotowana w bulionie soczewica + "bigos" z młodej i kiszonej kapusty (przepisy na bigos już u nas były o tu i tu). Ten jednak był w wersji mocno uproszczonej, bo bez grzybków i śliwek.

Nasze kolacje składają się przeważnie z krążków ryżowych z jakimś smarowidłem (tu chyba pasta z grochu) i sporej ilości rożnych warzyw (głównie pomidorów, papryki i awokado).
A na trawienie obowiązkowo winko :)

4 komentarze:

  1. do tego guacamole tylko kukurydziane nachosy i świetna przekąska gotowa!

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze obiady u ... tylko u Was! na samą myśl o tych kluskach (smak dzieciństwa) z pieczarkami i fasolą robię się głodna :) poza tym każde inne danie po prostu palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko jak zawsze u Was wygląda przepysznie :) Aż mnie naszło na pieczarki :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...