- 800g dyni Hokkaido;
- 400g marchewki;
- 1 cebula;
- 1 kwaskowe jabłko;
- ok. 800ml bulionu warzywnego;
- ok.200ml mleka kokosowego;
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
- sól, pieprz do smaku;
- olej dyniowy i pestki dyni (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Dynię, marchewkę, jabłko oraz cebulę kroimy w kostkę, wykładamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 30 minut.
- Gdy wszystko ładnie się zarumieni i zmięknie, wyjmujemy warzywa z piekarnika i przekładamy do garnka.
- Dolewamy bulion, mleko kokosowe, doprawiamy ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Gotujemy mniej więcej 10 minut.
- Zdejmujemy garnek z ognia, a następnie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku.
- Gdy zupka znajdzie się już na talerzu, polewamy ją olejem dyniowym i posypujemy pestkami dyni.
Pięknie wygląda i na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńO tak! Była pyszna :)
UsuńW najbliższych dniach muszę koniecznie kupić dynię :)) Taka zupa to z pewnością wspaniałe połączenie smaków ;);)
OdpowiedzUsuńW najbliższych dniach muszę koniecznie kupić dynię :)) Taka zupa to z pewnością wspaniałe połączenie smaków ;);)
OdpowiedzUsuńCoś idealnego :) Uwielbiam dynię!
OdpowiedzUsuńz najlepszej dyni, więc musi smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńMy jeszcze lubimy dyńkę piżmową :)
UsuńZupa fajna, ale już jesienna? Dla mnie to lato jakoś za krótkie było ;-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie lato jakoś się nie popisało w tym roku :(
UsuńMam jednak nadzieję, że jeszcze wrzesień nas rozpieści słońcem (albo trzeba uciec w cieplejsze klimaty) :)