10.09.2016

Makaron z sosem dyniowo-marchewkowym

Co prawda za oknem pogoda zdecydowanie letnia (u nas w południowo-zachodnich Niemczech ponad 30°C), jednak na talerzach trochę bardziej jesiennie. Cały czas zajadamy się dynią i szukamy różnych sposobów na jej skonsumowanie. Była już oczywiście klasyka, czyli zupa-krem, a teraz czas na coś równie prostego i szybkiego w wykonaniu (jeżeli mamy wcześniej upieczone warzywa). Gdy za oknem błękitne niebo i słonko, talerz pysznego makaronu z kremowym, dyniowym sosem sprawdza się idealnie. Polecamy!

Składniki (2-3 porcje):
  • ok. 700g dyni Hokkaido;
  • 2 marchewki;
  • 1 cebula;
  • 3 dojrzałe pomidory;
  • 1 mała papryczka chili;
  • 2-3 ząbki czosnku; 
  • ok.250 ml bulionu warzywnego (ilość uzależniona od tego, jak gęsty sos chcemy otrzymać);
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej, mielonej papryki;
  • płatki drożdżowe do posypania po wierzchu.

Sposób przygotowania:
  • Dynię oraz marchewki kroimy w dużą kostkę, pomidory, papryczkę i cebulę na pół. Czosnek zostawiamy w łupinkach.
  • Wszystkie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą oraz przyprawiamy. 
  • Pieczemy w temperaturze 200°C (termoobieg) przez 30-40 minut, aż wszystko zmięknie i się zarumieni. 
  • Wyjmujemy warzywa z piekarnika, przekładamy do garnka, miski lub kielicha blendera, dolewamy bulionu, a następnie miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy więcej oliwy, bulionu lub wody i doprawiamy do smaku.
  • Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. 
  • Na koniec makaron posypujemy obficie płatkami drożdżowymi.  

* Zawsze warto upiec większą ilość dyni i trzymać w lodówce na inne okazje :) My zazwyczaj  zapełniamy całą blachę różnymi warzywami i wykorzystujemy je później do czegoś innego.

* Jeżeli nie macie ochoty włączać piekarnika można dynię i marchewkę ugotować, a pomidory czosnek i cebulę podsmażyć na patelni. Jednak wg nas pieczona dynia smakuje najlepiej :)



 Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Cudowna konsystencja ;)
    U nas też dzisiaj było lato w pełni, a mój obiad jesienny, choć bez dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, jakie to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wooow, ale konsystencja! Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie świetny pomysł, uwielbiam przyrządzać makarony w takich sosach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron z wit A - biorę! Próbowaliscie placków z dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placków z dyni jeszcze nie robiliśmy, ale mamy w planach :) Polecasz jakiś fajny przepisik?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...