- ok. 700g dyni Hokkaido;
- 2 marchewki;
- 1 cebula;
- 3 dojrzałe pomidory;
- 1 mała papryczka chili;
- 2-3 ząbki czosnku;
- ok.250 ml bulionu warzywnego (ilość uzależniona od tego, jak gęsty sos chcemy otrzymać);
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz, szczypta słodkiej, mielonej papryki;
- płatki drożdżowe do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Dynię oraz marchewki kroimy w dużą kostkę, pomidory, papryczkę i cebulę na pół. Czosnek zostawiamy w łupinkach.
- Wszystkie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą oraz przyprawiamy.
- Pieczemy w temperaturze 200°C (termoobieg) przez 30-40 minut, aż wszystko zmięknie i się zarumieni.
- Wyjmujemy warzywa z piekarnika, przekładamy do garnka, miski lub kielicha blendera, dolewamy bulionu, a następnie miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy więcej oliwy, bulionu lub wody i doprawiamy do smaku.
- Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i podgrzewamy kilka minut na małym ogniu.
- Na koniec makaron posypujemy obficie płatkami drożdżowymi.
* Jeżeli nie macie ochoty włączać piekarnika można dynię i marchewkę ugotować, a pomidory czosnek i cebulę podsmażyć na patelni. Jednak wg nas pieczona dynia smakuje najlepiej :)
Smacznego!
Idealnie kremowy!
OdpowiedzUsuńCudowna konsystencja ;)
OdpowiedzUsuńU nas też dzisiaj było lato w pełni, a mój obiad jesienny, choć bez dyni ;)
O mamo, jakie to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWooow, ale konsystencja! Koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie świetny pomysł, uwielbiam przyrządzać makarony w takich sosach :)
OdpowiedzUsuńMakaron z wit A - biorę! Próbowaliscie placków z dyni?
OdpowiedzUsuńPlacków z dyni jeszcze nie robiliśmy, ale mamy w planach :) Polecasz jakiś fajny przepisik?
Usuń