10.03.2014

Lekka i zdrowa sałatka pomidorowa


Czasem, gdy nie chce nam się gotować ciepłego posiłku (szczególnie, gdy dużo łazikujemy i zwiedzamy) przyrządzamy sobie sałatkę na szybko. Tak było i w tym przypadku. Przyjechaliśmy do Livorno około południa, więc chcieliśmy szybko uciekać na plażę, gdyż pogoda była wspaniała, a nasze ciała spragnione są opalenizny oraz witaminy D :) Jednak w brzuchach trochę burczało, więc postanowiliśmy zrobić na szybko coś do przekąszenia. I wyszła sałata z dojrzałymi, słodkimi pomidorkami (na dodatek z przeceny :)).

Składniki:
  • dowolna ilość (zależy od apetytu) sałaty zielonej;
  • 250g pomidorków koktajlowych;
  • mała cebula;
  • garść zielonych oliwek;
  • niefiltrowana oliwa z oliwek extra vergine;
  • łyżka musztardy Dijon;
  • sól, pieprz, oregano, bazylia;
  • łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:
Wlewamy oliwę do miski, dodajemy musztardę oraz przyprawy. Mieszamy, aż składniki się połączą i wrzucamy do sosu poszarpaną sałatę. Dobrze mieszamy i dodajemy oliwki, pomidorki i cebulę. Do tego kawałek świeżego pieczywa oraz lampka białego wina i można ruszać na zwiedzanie :)

2 komentarze:

  1. ja jestem ciepłolubna i raczej na obiad taka sałatka by nie przeszła, ale na kolację jak najbardziej! pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można do obiadu jako dodatek do czegoś na ciepło :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...