Czasem, gdy nie chce nam się gotować ciepłego posiłku (szczególnie, gdy dużo łazikujemy i zwiedzamy) przyrządzamy sobie sałatkę na szybko. Tak było i w tym przypadku. Przyjechaliśmy do Livorno około południa, więc chcieliśmy szybko uciekać na plażę, gdyż pogoda była wspaniała, a nasze ciała spragnione są opalenizny oraz witaminy D :) Jednak w brzuchach trochę burczało, więc postanowiliśmy zrobić na szybko coś do przekąszenia. I wyszła sałata z dojrzałymi, słodkimi pomidorkami (na dodatek z przeceny :)).
Składniki:
- dowolna ilość (zależy od apetytu) sałaty zielonej;
- 250g pomidorków koktajlowych;
- mała cebula;
- garść zielonych oliwek;
- niefiltrowana oliwa z oliwek extra vergine;
- łyżka musztardy Dijon;
- sól, pieprz, oregano, bazylia;
- łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
Wlewamy oliwę do miski, dodajemy
musztardę oraz przyprawy. Mieszamy, aż składniki się połączą i
wrzucamy do sosu poszarpaną sałatę. Dobrze mieszamy i dodajemy
oliwki, pomidorki i cebulę. Do tego kawałek świeżego pieczywa oraz
lampka białego wina i można ruszać na zwiedzanie :)
ja jestem ciepłolubna i raczej na obiad taka sałatka by nie przeszła, ale na kolację jak najbardziej! pyszności :)
OdpowiedzUsuńzawsze można do obiadu jako dodatek do czegoś na ciepło :)
Usuń