13.03.2014

cukiniowo


Włosi uwielbiają cukinię. Są tu jej różne odmiany dostępne praktycznie w każdym sklepie. No i oczywiście kwiaty cukinii. Kiedyś zrobiliśmy smażone w panierce z jajka (przed naszym weganizmem oczywiście :) oraz bułki tartej. Pychota. Mieszkańcy Italii nadziewają je jeszcze przed usmażeniem mozzarellą. Ale nie o kwiatach tym razem.
Zakupiliśmy trochę młodej cukinii (jedynie 80 centów/kg więc będzie ona głównym składnikiem w dzisiejszym wpisie. Choć na drugim miejscu znajduje się natka pietruszki w ilości sporej :), a to dlatego, że nie było możliwości kupienia małego pęczka tylko od razu opakowanie 100g. Włosi robią pesto z pietruszki, więc pewnie dlatego w sprzedaży są głównie większe pęczki.


Składniki:
  • ok. 600g młodej cukinii;
  • prawie 100g natki pietruszki;
  • 1 czerwona cebula;
  • kilka listków bazylii;
  • kawałek czerwonej papryki;
  • oliwa z oliwek extra vergine;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, trochę peperoncino dla ostrości.
Sposób przygotowania:
Smażymy chwilę pokrojona cebulę na oliwie, a następnie wrzucamy zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Lekko solimy i przykrywamy, aż cukinia zmięknie. Dorzucamy posiekana natkę pietruszki, bazylię i przyprawy. Dusimy wszystko ok.10 minut i zajadamy. Smacznego!


A oto nasz kamperowy salon, jadalnia oraz blat kuchenny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...