27.03.2014

Prawie ratatuj

Od kilku dni przebywamy w Burgundii i wszystko wskazuje na to, że raczej tu posiedzimy jakieś 4 miesiące. Nie jest to tym razem kamperowe obijanie się, lecz praca. Prawda jest taka, że jesteśmy tu w charakterze robotników rolnych. Wiadomo, Polacy najlepiej nadają się do prac polowych :) A jako, że zatrudniliśmy się w winnicy BIO, pracuje się tu niczym w późnym średniowieczu, dzięki czemu nasze dłonie pokryte są gęsto odciskami, a kręgosłupy niepokojąco trzeszczą oraz zgrzytają. W najbliższym czasie więc przepisy będą pochodziły z kuchni 300-stu letniego domu w którym zamieszkujemy.
Dziś przepis na duszone cukinie ( no wiemy, że cukinia często u nas gości, ale naprawdę ją lubimy).


 
Składniki:
  • ok. 6 małych cukinii;
  • 1 duża czerwona papryka;
  • 2 cebule;
  • 1 ząbek czosnku;
  • garść pietruszki,
  • sól, pieprz, papryka.....i inne ulubione przyprawy (uważamy, że każdą potrawę można przyprawić wg, własnych upodobań, jedni wolą ostro inni łagodnie więc dlatego nie podajemy dokładnych ilości przypraw).

Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę i paprykę w dość grube kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i solimy. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną cukinię. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i inne przyprawy.  

 Bon Appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...