17.03.2014

Pietruszkowe orecchiette


Tym razem będzie jeszcze w klimatach bardziej włoskich niżeli francuskich. Odwiedziliśmy ostatnio bardzo tani targ w La Seyne sur Mer, gdzie aktualnie kamperujemy i zaopatrzyliśmy się w owoce oraz warzywa. Niestety z powodu ograniczonej ilości miejsca w naszym domku na kołach nie możemy robić za dużych zapasów, więc nie kupiliśmy wszystkiego na co mieliśmy ochotę. Nie zabrakło jednak cukinii, którą uwielbiamy i oczywiście mega, giga, super, hiper pęczka natki pietruszki (za jedyne 70 centów). Powstało tym oto sposobem danie cukiniowo-pietruszkowe z wyraźnym posmakiem natki.


Składniki:
  • 3 średnie cukinie;
  • ok.100g a może i więcej natki pietruszki;
  • 2 czerwone cebule;
  • pól zielonej papryki;
  • 2 spore łyżki grzybów zagotowanych w wodzie z solą i zapasteryzowanych (nasz zapas z Polski);
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, papryka mielona i co kto lubi z przypraw;
  • oliwa do smażenia;
  • 200g makaronu (u nas tym razem włoskie orecchiette).

Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Żeby się nie kleił można dodać oliwy. Odcedzamy. Do garnka z oliwą wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby, pokrojoną paprykę oraz cukinię. Przyprawiamy, a następnie przykrywamy garnek. Po około 10 minutach wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy kolejne 5 minut. Na sam koniec wrzucamy do garnka odcedzony wcześniej makaron oraz mieszamy dokładnie (nie za długo, aby makaron nie zrobił się za miękki).
Naprawdę było bardzo smaczne, choć wcześniej nigdy nie dodawaliśmy, aż takiej ilości pietruszki (wszystko przez te wielkie pęczki jakie tu sprzedają). I pomyśleć, że w dzieciństwie natka pietruszki była dla nas koszmarem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...