Składniki:
- 1 cebula;
- 1 mały bakłażan;
- 200g małych pieczarek;
- 100g tofu naturalnego;
- 2 ząbki czosnku;
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- sól, pieprz, mielona ostra papryka, suszone oregano i bazylia;
- oliwa z oliwek do smażenia.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, bakłażany (wcześniej warto je posolić, a następnie opłukać po kilkunastu minutach, ale tym razem nie było na to czasu, gdyż w brzuchu burczało już nam niemiłosiernie) oraz przekrojone na pół pieczarki (my nigdy nie myjemy pieczarek (wystarczy przetrzeć papierem) ani nie obieramy ich ze skórki). Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę tofu, przyprawiamy do smaku, dokładamy koncentrat pomidorowy, podlewamy wodą (nie za dużo, około 150 ml) i smażymy przez mniej więcej 10 minut (w tym czasie gotujemy w osolonej wodzie makaron dowolnego kształtu). Po odcedzeniu makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz