14.11.2014

Makaron z tofu, bakłażanem i pieczarkami na szybko

Ciężkie jest życie człowieka pracy! Wszyscy zarobkujący na etacie dobrze wiedzą o co chodzi :). Brakuje czasu na spokojne zakupy, powolne gotowanie, internetowanie i ogólnie- na lenistwo. Jeżeli do tego macie dwójkę dzieci to do poniższego wpisu załączamy wyrazy szacunku i podziwu. Ale niestety, co począć? Euro jest potrzebne do życia, więc trzeba co wieczór nastawiać budziki i po natrętnym dzwonieniu o poranku tyrać. Na szczęście zawsze w końcu nadchodzi weekend :) Czas folgowania sobie, spokojnego gotowania oraz relaksu. W naszym pracowym menu ostatnimi dniami gościł głównie makaron oraz kasza gryczana. Dziś propozycja na makaron z tofu, bakłażanem oraz pieczarkami w pomidorach. Na przygotowanie wystarczy około 20 minut więc danie idealnie nadaje się dla zapracowanych ludzi, którzy jednak lubią zjeść smacznie i zdrowo.


Składniki:
  • 1 cebula;
  • 1 mały bakłażan;
  • 200g małych pieczarek;
  • 100g tofu naturalnego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • sól, pieprz, mielona ostra papryka, suszone oregano i bazylia;
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, bakłażany (wcześniej warto je posolić, a następnie opłukać po kilkunastu minutach, ale tym razem nie było na to czasu, gdyż w brzuchu burczało już nam niemiłosiernie) oraz przekrojone na pół pieczarki (my nigdy nie myjemy pieczarek (wystarczy przetrzeć papierem) ani nie obieramy ich ze skórki). Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę tofu, przyprawiamy do smaku, dokładamy koncentrat pomidorowy, podlewamy wodą (nie za dużo, około 150 ml) i smażymy przez mniej więcej 10 minut (w tym czasie gotujemy w osolonej wodzie makaron dowolnego kształtu). Po odcedzeniu makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy z warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...