23.11.2014

Pulpeciki z tofu

Przeglądając książki kucharskie naszła nas ochota na jakieś kotlety. Robiliśmy już z soczewicy, fasoli, ciecierzycy, brokułów, buraków, ale do tej pory nie spróbowaliśmy ulepić pulpetów z samego tofu, a że natrafiliśmy na dosyć prosty przepis w naszej kulinarnej biblioteczce, narobiliśmy kilkanaście małych, smakowitych kuleczek z tofu.


Składniki (nam wyszło 15 szt.):
  • 400g naturalnego tofu;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sok z 1 cytryny;
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy (w przepisie była mąka sojowa, ale akurat nie mieliśmy);
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 2 łyżki płatków drożdżowych;
  • łyżka suszonego tymianku i oregano;
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
W misce rozdrabniamy widelcem tofu, dodajemy pokrojoną drobna cebulę, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, mąkę,bułkę, płatki drożdżowe oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie kilka minut, aż pulpeciki się zarumienią z każdej strony.


Pulpeciki zjedliśmy z niezawodną kaszą gryczaną oraz gęstym sosem pieczarkowym.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. świetny pomysł! poza tym samo podanie zachwyca, uwielbiam sos z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...