Składniki (nam wyszło 15 szt.):
- 400g naturalnego tofu;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- sok z 1 cytryny;
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy (w przepisie była mąka sojowa, ale akurat nie mieliśmy);
- 2 łyżki bułki tartej;
- 2 łyżki płatków drożdżowych;
- łyżka suszonego tymianku i oregano;
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
W misce rozdrabniamy widelcem tofu, dodajemy pokrojoną drobna cebulę, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, mąkę,bułkę, płatki drożdżowe oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie kilka minut, aż pulpeciki się zarumienią z każdej strony.
Pulpeciki zjedliśmy z niezawodną kaszą gryczaną oraz gęstym sosem pieczarkowym.
SMACZNEGO!
świetny pomysł! poza tym samo podanie zachwyca, uwielbiam sos z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuń