Składniki (nam wyszła mała miseczka pasty):
- pół szklanki kaszy jaglanej;
- 1 duża marchewka;
- 1 cebula;
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;
- 1 liść laurowy;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki -lepsza podobno byłaby wędzona, ale nie możemy nigdzie jej zdobyć :(
- pół łyżeczki ostrej papryki;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- 1 łyżka płatków drożdżowych;
- sól, pieprz do smaku;
- oliwa z oliwek do smażenia.
Opłukaną kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i oliwy (mniej więcej po łyżeczce). Po ugotowaniu do miękkości odstawiamy kaszę do ostygnięcia.
Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz koncentrat pomidorowy. Dodajemy liść laurowy i dusimy kilka minut, aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy liść laurowy i dodajemy warzywa do kaszy jaglanej. Przyprawiamy papryką, solą pieprzem, płatkami drożdżowymi oraz sosem sojowym. Miksujemy (ale nie bardzo dokładnie, aby były wyczuwalne kawałki marchewki i cebuli) i odstawiamy do lodówki.
proste, a do tego w 100% zdrowe i z całą pewnością smaczne, chętnie wykorzystam przepis ;)
OdpowiedzUsuń