Składniki:
- 1 kg świeżej kapusty (tym razem daliśmy kapustę włoską);
- 600g kapusty kiszonej;
- 2 spore garście suszonych podgrzybków;
- 8-10 szt. suszonych śliwek;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 3 liście laurowe;
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz, ostra papryka.
Surową kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Następnie dodajemy kapustę kiszoną oraz namoczone wcześniej grzyby i śliwki (wraz z wodą, w której się moczyły). Dodajemy liście laurowe, zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godziny (im dłużej tym lepiej). Od czasu do czasu oczywiście mieszamy "bigosik" aby się nie przypalił.
Najlepiej smakuje oczywiście następnego dnia lub nawet później.
uwielbiam!
OdpowiedzUsuń2 cebule pocięte, tarta marchew i pietruszka, słoiczek pomidorów suszonych, kapusta kiszona pokrojona, namoczone podgrzybki wraz z wodą, śliwki: i suszone i podwędzane, wędzona papryka, ziele angielskie, liście laurowe, kminek mielony lub w całości, mielona kozieradka, kurkuma, pieprz, ewentualnie mielona kolendra, miód/powidła. w szerokim garnku szybko zrumienić cebulę na oleju z pomidorów; dodać tarte warzywa, przesmażyć, poddusić pod przykryciem; po 15 minutach dodawać kapustę i pomidory mieszając oraz resztę składników oraz resztę oleju; jeśli potrzeba - podlać wodą; dusić pod przykryciem do ulubionej miękkości często mieszając; dla dosłodzenie dodać miód lub powidła. mięsożercy mogą dołożyć dobrej, podsmażonej kiełbaski oraz/lub resztek gulaszu lub pieczystego. smacznego dla wszystkich!!!!!
OdpowiedzUsuń