Składniki (2 duże porcje):
- około 500g mrożonego szpinaku (my wcześniej go rozmroziliśmy, ale nie jest to konieczne);
- 1 duza cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 2 cm korzenia imbiru;
- 2 łyżki przyprawy curry;
- 2-3 łyżki sosu sojowego;
- sol, pieprz, chili.
Na rozgrzany olej wsypujemy pokrojoną cebule. Smażymy 2-3 minuty po czym dodajemy starty czosnek, imbir, curry oraz sos sojowy. Mieszamy i dusimy kolejne kilka minut. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy chili, sola i pieprzem po czym dusimy pod przykryciem 10-15 minut.
Tym razem szpinak zjedliśmy z makaronem ryżowym, ale idealnie pasowałby także ryz. Mozna również dodać do duszącego się szpinaku trochę mleka kokosowego.
ja uwielbiam właśnie makaron ryżowy ze szpinakiem! super!
OdpowiedzUsuńTakże uważamy, ze to dobre połączenie :)
UsuńDaleko mi do weganizmu, ale przepis na każdą potrawę szpinakową chętnie podpatrzę :)
OdpowiedzUsuńPolecamy :)
Usuń