10.11.2015

Purée z batatów i dyni + kremowa, duszona kapusta + wędzone tofu

W dni kiedy mamy więcej czasu postanowiliśmy przyrządzać dania z książek kucharskich, których trochę już na półce stoi, ale najczęściej są tylko przeglądane. Oczywiście oglądanie dużej ilości pięknych zdjęć potraw i czytanie przepisów jakoś później wpływa na gotowanie (inspiracje, inspiracje i jeszcze raz inspiracje), ale rzadko kiedy gotujemy dokładnie tak, jak nakazuje dany przepis. Zawsze dodamy coś od siebie, coś pominiemy lub zmienimy proporcje. Tym razem jednak postanowiliśmy dokładnie trzymać się przepisu i nie dodawać nic oprócz składników, które były w książce (autor książki Atilla Hildamnn- niemiecka gwiazda wegańskiej kuchni).



Składniki (na 3-4 osoby):

Purée dyniowo-batatowe:
  • 2 małe dynie Hokkaido (w sumie około 600g);
  • ok. 400g batatów;
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka masła migdałowego (klik!);
  • pół łyżeczki kurkumy;
  • sól do smaku.
 Duszona kapusta:
  • 500g kapusty włoskiej;
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2-3 łyżki masła migdałowego (+ trochę wody, aby rozrzedzić masło);
  • sól, pieprz do smaku.
"Skwarki":
  • 120g wędzonego tofu; 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:

Purée: Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 200°C. Dynię oraz bataty kroimy w drobną kostkę, polewamy oliwą, solimy i pieczemy około 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie, ale nie przypalone, wyjmujemy je z piekarnika, dodajemy masło migdałowe, kurkumę, a następnie ubijamy na puree. Doprawiamy ewentualnie solą do smaku.

Duszona kapusta: Kapustę myjemy, a następnie szatkujemy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, solimy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy masło migdałowe wymieszane z wodą oraz pieprz. Mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Gdy kapusta jest już miękka zdejmujemy garnek z ognia.

"Skwarki": Wędzone tofu kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie do momentu, aż zacznie się przypiekać. Doprawiamy do smaku. 

Podajemy wszystko razem (my zgapiliśmy propozycję podania z książki :) ).


Danie było naprawdę pyszne, ale następnym razem zmienimy w nim kilka rzeczy :)
  • połączymy dynię ze zwykłymi ziemniakami (dynia+bataty to trochę dla nas za słodki duet);
  • do kapusty dodamy trochę czosnku i koperku;
Warto czasem zrobić jakąś potrawę zgodnie z przepisem, popróbować i ewentualnie na przyszłość "ulepszyć" pod swój smak :)

5 komentarzy:

  1. propozycja idealna, jak dla mnie! super!

    OdpowiedzUsuń
  2. tofu wędzone to mój faworyt, mogę jeść prosto z paczki XD a najbardziej lubię pieczone w przyprawach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo reprezentatywnie, nie pogardziłabym takim daniem ;)
    Nie przepadam za batatami, ale w takim wydaniu wydają mi się bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My lubimy bataty, ale jako dodatek. Takie solo są dla nas za słodkie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...