Składniki (na 3-4 osoby):
Purée dyniowo-batatowe:
- 2 małe dynie Hokkaido (w sumie około 600g);
- ok. 400g batatów;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka masła migdałowego (klik!);
- pół łyżeczki kurkumy;
- sól do smaku.
- 500g kapusty włoskiej;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- 2-3 łyżki masła migdałowego (+ trochę wody, aby rozrzedzić masło);
- sól, pieprz do smaku.
- 120g wędzonego tofu;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól, pieprz do smaku.
Purée: Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 200°C. Dynię oraz bataty kroimy w drobną kostkę, polewamy oliwą, solimy i pieczemy około 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie, ale nie przypalone, wyjmujemy je z piekarnika, dodajemy masło migdałowe, kurkumę, a następnie ubijamy na puree. Doprawiamy ewentualnie solą do smaku.
Duszona kapusta: Kapustę myjemy, a następnie szatkujemy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, solimy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy masło migdałowe wymieszane z wodą oraz pieprz. Mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Gdy kapusta jest już miękka zdejmujemy garnek z ognia.
"Skwarki": Wędzone tofu kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie do momentu, aż zacznie się przypiekać. Doprawiamy do smaku.
Podajemy wszystko razem (my zgapiliśmy propozycję podania z książki :) ).
Danie było naprawdę pyszne, ale następnym razem zmienimy w nim kilka rzeczy :)
- połączymy dynię ze zwykłymi ziemniakami (dynia+bataty to trochę dla nas za słodki duet);
- do kapusty dodamy trochę czosnku i koperku;
propozycja idealna, jak dla mnie! super!
OdpowiedzUsuńtofu wędzone to mój faworyt, mogę jeść prosto z paczki XD a najbardziej lubię pieczone w przyprawach :)
OdpowiedzUsuńWędzone tofu najlepsze ;)
UsuńWygląda bardzo reprezentatywnie, nie pogardziłabym takim daniem ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za batatami, ale w takim wydaniu wydają mi się bardzo smaczne ;)
My lubimy bataty, ale jako dodatek. Takie solo są dla nas za słodkie.
Usuń