Składniki (na 5 litrów zupy):
- 1,5 kg dyni Hokkaido;
- 500g ziemniaków;
- 300g pasternaku (lub pietruszki);
- 250g marchewki;
- 150g pora;
- 100g selera naciowego;
- 150g jarmużu;
- 220g czerwonej soczewicy (suchej);
- 2 litry bulionu warzywnego;
- 2 liście laurowe;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 3-4 cm korzenia imbiru;
- 3 suszone papryczki peperoncino;
- 2 łyżeczki cukru;
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 400 ml mleka kokosowego;
- 3 łyżeczki przyprawy curry;
- 1 łyżeczka kuminu;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- sol, pieprz do smaku.
- 1 łyżka oleju kokosowego;
- olej z pestek dyni.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku (u nas 5 litrów) podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy oraz por. Mieszamy i po chwili dodajemy posiekany imbir, ziele angielskie, liście laurowe oraz sos sojowy. Wszystkie warzywa (za wyjątkiem jarmużu) oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe przyprawy (paprykę, kumin, curry, cukier, kurkumę, peperoncino), mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dolewamy do garnka bulion warzywny, mleko kokosowe, wsypujemy suchą soczewicę i posiekany jarmuż. Gotujemy wszystko 30-40 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Przelewamy zupę do talerzy i polewamy olejem z pestek dyni.
wygląda po prostu wspaniale!
OdpowiedzUsuńtaka sycąca, rozgrzewająca zupa - zawsze i wszędzie :) nie ma to jak w jednym umieścić wszystkie pyszne warzywa :)
OdpowiedzUsuńJa jem dynię głównie w plackach, ale taka zupa musiała być cudowna, jeśli zawiera tyle pysznych produktów :)
OdpowiedzUsuńA my nie robiliśmy jeszcze placków dyniowych :( I już mamy kolejny pomysł na dynie!
UsuńMmmmmmniammmm, juz czuje ten smak....jutro robie!
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio o tym myślałam, że kiedyś dynia występowała tylko w roli zamkniętej w słoiku, w niezbyt smacznej zalewie octowej, nic dziwnego, że wielu z nas było uprzedzonych.
OdpowiedzUsuńO! Z jarmużem jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń