Na śniadania nieustannie od roku pijemy owocowo-warzywne smoothie :)
W minionym tygodniu nie zabrakło u nas zup. Jak wiadomo na jeden dzień zupy ugotować się nie da, wiec i tym razem wyszedł nam super barszczyk ukraiński na dwa dni. Jednego dnia "czysty", a drugiego ze spora ilością mleka kokosowego.
Tydzień bez pieczonych warzyw to tydzień stracony ;) wiec również na dwa dni zapiekliśmy papryki z farszem z kaszy gryczanej, soczewicy, papryki i pieczarek (a że zostało jeszcze miejsce na blaszce to dorzuciliśmy ziemniaczki).
Farszu do papryk wyszło nam za dużo, ale nie był to problem. Zapiekliśmy go w foremce i wyszła taka niby pieczeń :) Pyszna do spożycia na zimno z musztardą.
Na koniec jeszcze jedna zupka. Tym razem kalafiorowa ze śmietanką sojową.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przed nami kolejny piękny tydzień (prognozy są bardzo optymistyczne). Od jutra także wracamy do szkoły (po ponad 6 latach od zakończenia studiów he,he). Rząd niemiecki postanowił opłacić nam kurs językowy, więc przez pięć godzin dziennie będziemy szkolić nasza znajomość tego wspaniałego języka :) Może będzie mniej czasu na gotowanie, ale na pewno znajdzie się kilka potraw na kolejne wpisy.
Wspaniałego tygodnia dla Wszystkich! :)
Jak zrobiłaś ten barszcz ze nie stracił koloru?
OdpowiedzUsuńWszystkie warzywa najpierw podsmażam na oliwie kilkanaście minut, a dopiero potem zalewam wodą lub bulionem. Zawsze dodaję też trochę octu na samym początku gotowania.
UsuńWszystko wygląda świetnie i zachęca do spróbowania :) Najchetniej zjadłabym ten barszczyk :)
OdpowiedzUsuńA 5 godzin z niemieckim to sobie nie wyobrażam :p
Też myśleliśmy, że nie wytrzymamy, ale nie było tak źle :) Jeszcze ponad godzinę teraz zadanie domowe robiliśmy. Chyba będziemy mieć dziś sny po niemiecku ;)
Usuńpowodzenia na kursie i cudownego tygodnia :) niech będzie tak pyszny i przyjemny jak niedziela :D
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńPo raz kolejny stwierdzam, że jestem noga z gotowania i nie mam pojęcia, jak zrobić ten farsz O.o'
OdpowiedzUsuńBarszczyk to najlepsza zupa na świecie. Zaraz po rosołku. Najbardziej lubię taki czysty barszcz, odcedzony z warzyw, a jako dodatek dobre puree ziemniaczane. Chyba pójdę po buraki ;)
Powodzenia na kursie! :)
O tak, barszczyk z purée ziemniaczanym i podsmażaną cebulką :) smaki dzieciństwa!
Usuń