24.01.2016

Niedzielny fotomix. W roli głównej pieczarki :)

Kolejny tydzień prawie za nami (a nie był to najprzyjemniejszy tydzień, więc dobrze, że się już kończy). Z jednej strony cieszymy się z tego, że czas szybko mija, bo już nie możemy doczekać się końca kursu niemieckiego, wiosny, kamperowego wyjazdu i ogólnie pozytywniejszego okresu, ale z drugiej strony to straszne, jak dni błyskawicznie mijają jeden za drugim :( No, ale nie ma co narzekać, zima powoli odpuszcza, śnieg się topi, słońce przebija się zza chmur, zbliża się luty, więc nie jest tragicznie :) Ale do rzeczy, w tym tygodniu w naszej kuchni królowały pieczarki (w końcu jesteśmy od nich uzależnieni ;)). Przejdźmy zatem do fotek:

 Puree ziemniaczano-dyniowe + duszony szpinak z pieczarkami, pomidorami i zieloną soczewicą.

Kasza gryczana + pieczarki ze szpinakiem :)

Pieczarkowego szaleństwa ciąg dalszy: zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną (i oczywiście z marchewką, pietruszką, ziemniakami). 

Tym razem pieczarki z piekarnika w towarzystwie ziemniaków i kalafiora + sos czosnkowy.

A na zakończenie zupka ziemniaczana, na którą przepis wrzuciliśmy wczoraj (klik).

Tak oto wyglądał nasz tygodniowy jadłospis. Oczywiście na śniadania w dalszym ciągu pijemy owocowo-warzywne koktajle (po ok.600ml), a na kolacje najczęściej zajadamy sałatę z warzywami (choć w tym tygodniu zachciało nam się tofucznicy, której nie jedliśmy baaardzo długo).

Pozytywnego i słonecznego tygodnia wszystkim życzymy!

9 komentarzy:

  1. o tak, to ja z Wami może zamieszkam - pieczarkiii <3 mogę jeść codziennie, a co tam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszyscy pieczarkomaniacy są u nas mile widziani :)

      Usuń
  2. Uwielbiam pieczarki :) Prosze o przepis na
    - Puree ziemniaczano-dyniowe + duszony szpinak z pieczarkami, pomidorami i zieloną soczewicą.
    - zupę pieczarkowa z kaszą jaglaną (i oczywiście z marchewką, pietruszką, ziemniakami).
    - pieczarki z piekarnika ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. -Puree ziemniaczano-dyniowe: gotujemy dynie z ziemniakami w jednym garnku, odcedzamy, dodajemy trochę oliwy z oliwek, gnieciemy i gotowe :)
      -przed zapiekaniem pieczarek smarujemy je zawsze olejem kokosowym i lekko solimy
      Przepisy na pozostałe dania dodamy niebawem (nie zapisywaliśmy proporcji wiec musimy ugotować podobne dania jeszcze raz i zapisać ilość składników) :)

      Usuń
    2. Nie mogę doczekać się przepisu na duszony szpinak z pieczarkami, pomidorami i zieloną soczewicą :D

      Usuń
  3. Bardzo lubię pieczarki, ale powinnam ich unikać ze względu na wątrobę i jem rzadko, ale wczoraj robiłam pyszną zupę pieczarkowo - brokułową z ziemniakami i soczewicą. A wszystkie propozycje wyglądają przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczarkowa z brokułami i soczewicą brzmi apetycznie :)Na szczęście nasze wątroby jakoś znoszą bez problemu ilości pochłanianych przez nas pieczarek ;)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...