19.01.2016

Risotto szpinakowo-cukiniowe

Dziś wrzucamy szybki przepis na pyszne, zielone risotto z cukinią oraz świeżymi liśćmi szpinaku. Istotnym składnikiem tego włoskiego dania w wersji zwegowanej są płatki drożdżowe, zatem zaopatrzcie się w nie koniecznie! A więc do dzieła:


Składniki (2-3 porcje):
  • ok. 250g ryżu Arborio;
  • 2 cebule;
  • 1 średnia cukinia;
  • ok. 100-150g świeżego szpinaku;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 200ml białego, wytrawnego wina;
  • ok. 600ml bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz, suszone oregano, ostra mielona papryka;
  • oliwa z oliwek extra vergine;
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych.
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wsypujemy ryż i podsmażamy go kilka minut, aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojoną drobno cebulę oraz posiekany czosnek, następnie mieszamy i smażymy około 3-4 minut. Dolewamy wino. Mieszamy. W międzyczasie kroimy cukinię w cienkie plasterki. Dorzucamy do ryżu, dokładnie mieszamy (pamiętajmy, że w przygotowaniu risotto ważne jest właśnie częste mieszanie, aby nic się nie przypaliło). Następnie dolewamy bulion warzywny, dodajemy przyprawy i gotujemy około 10-15 minut, często mieszając do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn. Na koniec dorzucamy posiekany (nie za drobno) szpinak, mieszamy wszystko dokładnie i po mniej więcej 10 minutach zdejmujemy z kuchenki (ognia, płyty itp.). Wsypujemy płatki drożdżowe i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na klika minut, a następnie zjadamy ze smakiem :)

* Zanim dodacie cukinię do ryżu możecie ją podsmażyć na patelni grillowej (wtedy dodajcie ją do ryżu pod sam koniec).

* Zamiast płatków drożdżowych można oczywiście użyć wegańskiego parmezanu. My nie próbowaliśmy, a płatki wystarczają nam w zupełności jako serowy posmak :)

*W momencie, gdy dodajecie płatki (lub ser) możecie dolać trochę niefiltrowanej oliwy z oliwek.

6 komentarzy:

  1. Na pewno było pyszne, uwielbiam takie mieszanki, Wasze danie wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne i na pewno smaczne :)

    Mogę prosić o przepis na danie jednogarnkowe z poprzedniego wpisu? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrzucimy niedługo przepisik na to danie, a jest on naprawdę bardzo prosty :)

      Usuń
  3. zbyt długo zabieram się za takie risotto z prawdziwego zdarzenia, na winie - muszę koniecznie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze używamy wina, ale ono faktycznie fajnie podkręca smak, wiec warto go dolać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...