Składniki:
- 5-6 szt. średnich ziemniaków;
- 3-4 marchewki (mogą być również bataty lub dynia);
- 2-3 cebule;
- szklanka suchej soczewicy (najlepiej zielonej);
- kilka liści jarmużu (można także użyć świeżych liści szpinaku);
- puszka krojonych pomidorów;
- 200ml mleka kokosowego;
- ok. 2 cm korzenia imbiru;
- 2 łyżki przyprawy garam masala;
- sol, pieprz, ostra mielona papryka;
- 2 łyżki oleju kokosowego.
Cebulę, marchewkę oraz ziemniaki kroimy na średniej wielkości kawałki. Rozgrzewamy w garnku olej kokosowy i wrzucamy pokrojone warzywa. Następnie dodajemy posiekany lub starty imbir oraz przyprawę garam masala. Mieszamy wszystko dokładnie i przykrywamy garnek pokrywką. Dusimy warzywa około 10 minut, a potem dodajemy pomidory, mleko kokosowe i opłukaną soczewice (jeżeli płynu jest trochę za mało można dolać wody lub zwiększyć ilość mleka). Doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką. Przykrywamy i dusimy mniej więcej 20 minut (po tym czasie wszystko powinno być już miękkie). Pod koniec dodajemy posiekany jarmuż i dusimy jeszcze kilka minut (lubimy jak nie jest zbyt rozgotowany). Smacznego!
Dziękuję za przepis - wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńprzyznam się, że takie potrawki robię co chwilę - tak z kilka razy w tygodniu na pewno XD ale są tak pyszne, więc jak tu ich nie lubić - do tego proste i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania i robię często podobne :) I nawet podobnych warzyw używam :)
OdpowiedzUsuń