Podczas ostatniego niedzielnego spaceru
po okolicznych polach nazrywaliśmy troszkę kwiatków mniszka. Wykorzystaliśmy je jako dodatek do zielonej sałaty. Sałata
natomiast była dodatkiem do pieczonych ziemniaków (w tym kilku
fioletowych, które jedliśmy pierwszy raz) oraz kotletów sojowych
(firmy Sante).
Ale po kolei:
Składniki na zapiekane ziemniaki:
- ziemniaki ze skórką (ilość dowolna, zależy od apetytu i ilości osób);
- kilka fioletowych ziemniaków (daliśmy z ciekawości,bo nigdy wcześniej nie jedliśmy);
- przyprawy: pieprz, sól, mielona ostra papryka;
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Umyte, ale nie obrane ziemniaki kroimy
w dużą kostkę i wrzucamy do żaroodpornego naczynia, polewamy
oliwą i mieszamy. Posypujemy przyprawami i znowu mieszamy. Wstawiamy
do rozgrzanego do 200st. piekarnika i zapiekamy ok. 30-40min. Można
włączyć termoobieg jakieś 10-15 min. przed końcem pieczenia.
Składniki na sałatkę:
- liście zielonej sałaty;
- kilka kwiatów mniszka;
- kilka pomidorków koktajlowych;
- mały ogórek;
- oliwa z oliwek extra vergin;
- łyżka ostrej musztardy Dijon;
- sól, pieprz, łyżeczka brązowego cukru, oregano, bazylia.
Sposób przygotowania:
W misce robimy sos: wlewamy oliwę z
oliwek dodajemy musztardę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
Dodajemy poszarpaną sałatę, pokrojonego cienko w plastry ogórka i
przekrojone na pół pomidorki. Mieszamy i posypujemy płatkami
kwiatów mniszka.
Do tego jeszcze kotlety sojowe i
pyszny, sycący obiad gotowy. Do pełni szczęścia brakuje tylko Familiady :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz