13.05.2014

Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa pod beszamelem

Nasza pierwsza zapiekanka tego typu z wegańskim beszamelem. Kiedyś do takiej potrawy dodawaliśmy sporo masła, mleka, czasem śmietany oraz dużo, dużo żółtego sera (teraz jak o tym myślimy, to aż nam się nie chce wierzyć, że tyle tłuszczów zwierzęcych w jednym daniu mogliśmy pochłonąć). Ale na szczęście oświeciło nas :) i teraz wiemy, że bez powyższych składników danie jest o wiele smaczniejsze, a na dodatek lekkie i zdrowe. No i żadna krówka nie ucierpiała przez to, że nam się zachciało zapiekanki :)


Składniki:
  • ok. 500g ziemniaków;
  • 3 średnie cukinie;
  • 1 duża ostra zielona papryka;
  • 200g pieczarek;
  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia;
  • sól, pieprz, suszona bazylia, oregano i inne przyprawy jakie kto lubi.

Składniki na sos beszamelowy:
  • ok. 500ml mleka sojowego;
  • ok. 4 łyżki oliwy z oliwek (lub wegańskiej margaryny);
  • ok. 3 łyżki mąki pszennej;
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Sposób przygotowania:
Smarujemy naczynie do zapiekania oliwą z oliwek. Kroimy ziemniaki, cukinię (wzdłuż), pieczarki i paprykę w cieniutkie plasterki. Następnie układamy wszystko na przemian (ziemniak, cukinia, pieczarka, papryka) przyprawiając poszczególne warstwy.

Robimy sos beszamelowy: podgrzewamy mleko z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie). Odstawiamy z ognia i na rozgrzanej oliwie robimy zasmażkę z mąki mieszając do czasu, aż mąka się zarumieni. Dolewamy stopniowo mleko cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje polewamy po warzywach i wstawiamy zapiekankę do piekarnika rozgrzanego na 200st. na ok. 30-40 minut (my piekliśmy z termoobiegiem, ale to już trzeba znać swój piekarnik :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...