Nasza pierwsza zapiekanka tego typu z
wegańskim beszamelem. Kiedyś do takiej potrawy dodawaliśmy sporo
masła, mleka, czasem śmietany oraz dużo, dużo żółtego sera
(teraz jak o tym myślimy, to aż nam się nie chce wierzyć, że tyle
tłuszczów zwierzęcych w jednym daniu mogliśmy pochłonąć). Ale
na szczęście oświeciło nas :) i teraz wiemy, że bez powyższych
składników danie jest o wiele smaczniejsze, a na dodatek lekkie i
zdrowe. No i żadna krówka nie ucierpiała przez to, że nam się
zachciało zapiekanki :)
Składniki:
- ok. 500g ziemniaków;
- 3 średnie cukinie;
- 1 duża ostra zielona papryka;
- 200g pieczarek;
- oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia;
- sól, pieprz, suszona bazylia, oregano i inne przyprawy jakie kto lubi.
Składniki na sos beszamelowy:
- ok. 500ml mleka sojowego;
- ok. 4 łyżki oliwy z oliwek (lub wegańskiej margaryny);
- ok. 3 łyżki mąki pszennej;
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
Smarujemy naczynie do zapiekania oliwą
z oliwek. Kroimy ziemniaki, cukinię (wzdłuż), pieczarki i paprykę
w cieniutkie plasterki. Następnie układamy wszystko na przemian
(ziemniak, cukinia, pieczarka, papryka) przyprawiając poszczególne
warstwy.
Robimy sos beszamelowy:
podgrzewamy mleko z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele
angielskie). Odstawiamy z ognia i na rozgrzanej oliwie robimy
zasmażkę z mąki mieszając do czasu, aż mąka się zarumieni.
Dolewamy stopniowo mleko cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje
polewamy po warzywach i wstawiamy zapiekankę do piekarnika
rozgrzanego na 200st. na ok. 30-40 minut (my piekliśmy z
termoobiegiem, ale to już trzeba znać swój piekarnik :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz