11.05.2014

Chleb z fasolą

Wczoraj piekarnik u nas chodził na pełnych obrotach. Postanowiliśmy upichcić sobie pyszny chleb oraz paszteto-pieczeń z białej fasoli. A jak już piec, to hurtowo :) Przepis na chleb już był: tutaj, więc nie będziemy się powtarzać (upiekliśmy go tylko w dwóch okrągłych foremkach, a nie jako jeden duży bochenek), pieczeń z fasoli natomiast wzorowana była na pieczeni z soczewicy (przepis tutaj) troszkę ją jednak zmieniliśmy.


Składniki:
  • ok.400g suchej białej fasoli;
  • 200g kaszy jaglanej;
  • 3-4 łyżki sosu sojowego;
  • opakowanie przyprawy do mięsa mielonego;
  • oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy także opłukaną kaszę jęczmienną. Łączymy kaszę z fasolą, dodajemy sos sojowy, przyprawę do mięsa mielonego oraz trochę oliwy z oliwek. Wszystko razem dokładnie blenderujemy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia (może być także keksówka, ale nie mamy jej na stanie obecnie) wysmarowanego oliwą z oliwek i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym na 200st ok. 30 minut.


... i niedzielne śniadanko z wczorajszych wypieków gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...