Z każdą kolejną potrawą jaką
robimy z tofu bardziej doceniamy ten produkt :) Tym razem zakupiliśmy naturalne tofu, ale innej firmy niż zazwyczaj i było trochę miększe oraz wilgotniejsze. Od razu pomyśleliśmy, że będzie
idealne, aby zrobić z niego coś na wzór twarożku z białego sera
jaki zawsze lubiliśmy z dodatkiem ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorku.
Pogrzebaliśmy trochę w sieci w celu znalezienia podobnych
przepisów i w ten oto sposób powstał "twarożek", który
z pewnością na stałe zagości w naszym menu. Wyszedł przepyszny,
ale na pewno będzie lepszy latem z ogórkiem gruntowym i
szczypiorkiem z domowego bio ogródka :)
Składniki:
- 200g naturalnego miękkiego tofu;
- trochę mleka sojowego (aby rozrzedzić konsystencję);
- garść drobno posiekanego szczypiorku;
- 1 mały ogórek;
- kilka rzodkiewek;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Do blendera wrzucamy rzodkiewkę oraz
ogórka i miksujemy (można oczywiście drobno pokroić, ale nam się
nie chciało). Dodajemy tofu, szczypiorek, mleko sojowe i przyprawy.
Jeszcze raz blenderujemy wszystko, aż tofu połączy się z mlekiem
i "twarożek" gotowy.
Prosto, szybko, zdrowo i smacznie!
Wygląda naprawdę smacznie...
OdpowiedzUsuńI chyba zostanie opatentowane w naszej kuchni ;)
Zdecydowanie polecamy :) A Wasza stroną super! Wielu wspaniałych przygód życzymy!Pozdrawiamy
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń