Składniki:
- opakowanie placków brick (10szt. kosztuje tu ok.80 centów);
- 700g mrożonych w całości liści szpinaku;
- 2 średnie cebule;
- 2-3 ząbki czosnku;
- pół puszki kukurydzy konserwowej (została nam z innego dania, więc postanowiliśmy ją zużyć);
- oliwa z oliwek do smażenia;
- przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, bazylia, mielona ostra papryka itd.
Podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek i po chwili mrożony szpinak. Solimy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kukurydzę i przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż farsz trochę odparuje i ostygnie (my byliśmy głodni, więc nie czekaliśmy za długo, i trochę nam placki namokły w trakcie zawijania). Nadziewamy placki farszem, kładziemy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180st. 15-20 minut.
Bricki zjedliśmy z dodatkiem sałatki z buraków, przepis tutaj, dodaliśmy jednak jeszcze łyżeczkę musztardy Dijon.
SUPER WYGLĄDA!!!!
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
I super smakuje:) Odwiedziliśmy Twojego bloga i od razu znaleźliśmy wspaniały przepis na ryż ze szparagami i cydrem (tego akurat we Francji nie brakuje). Musimy wypróbować koniecznie!
Usuń