8.05.2014

Brick ze szpinakiem

Dziś we Francji dzień wolny od pracy, więc leniuchujemy sobie na całego. Krzątamy się po domu, czytamy książki (aktualnie "Widelec zamiast noża" i "Dzika kuchnia") oraz grzebiemy w sieci :). Oczywiście nie obyło się bez przyrządzenia pysznego obiadu, a w menu znalazły się placki brick faszerowane szpinakiem. Pychota!



Składniki:
  • opakowanie placków brick (10szt. kosztuje tu ok.80 centów);
  • 700g mrożonych w całości liści szpinaku;
  • 2 średnie cebule;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • pół puszki kukurydzy konserwowej (została nam z innego dania, więc postanowiliśmy ją zużyć);
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, bazylia, mielona ostra papryka itd.
Sposób przygotowania:
Podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek i po chwili mrożony szpinak. Solimy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kukurydzę i przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż farsz trochę odparuje i ostygnie (my byliśmy głodni, więc nie czekaliśmy za długo, i trochę nam placki namokły w trakcie zawijania). Nadziewamy placki farszem, kładziemy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180st. 15-20 minut.


Bricki zjedliśmy z dodatkiem sałatki z buraków, przepis tutaj, dodaliśmy jednak jeszcze łyżeczkę musztardy Dijon.

2 komentarze:

  1. SUPER WYGLĄDA!!!!

    POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I super smakuje:) Odwiedziliśmy Twojego bloga i od razu znaleźliśmy wspaniały przepis na ryż ze szparagami i cydrem (tego akurat we Francji nie brakuje). Musimy wypróbować koniecznie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...