11.08.2014

Kotlety z buraków

Jak wykorzystać warzywa po gotowaniu barszczu do picia? Zrobić kotlety! Wystarczy wszystko zmiksować dosypać trochę mąki, wymieszać, uformować kulki, a następnie wrzucić na chwilę do piekarnika (lub jak kto woli na patelnię). Kotlety idealnie nadają się także podane na zimno jako dodatek do chleba. Warto posmarować je wtedy chrzanem lub musztardą.


Składniki:
  • gotowane warzywa z zupy (buraki, marchewka, pietruszka, seler...);
  • 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • przyprawa do mięsa mielonego (lub inne przyprawy do smaku).
Sposób przygotowania:
Warzywa miksujemy na gładką masę, dosypujemy mąkę z ciecierzycy, odrobinę bułki tartej oraz przyprawy. Formujemy średniej wielkości kotlety i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do około 200st. piekarnika i pieczemy 15-20 minut. W międzyczasie można kotlety obrócić.

4 komentarze:

  1. Jadłabym, prościutkie i wyglądają na pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Musimy przyznać, że nie zawsze wyjdą nam kotlety idealne, ale tym razem się udało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...