10.08.2014

Placki z cukinii

Dziś przepis szybki i mało skomplikowany. Z racji tego, że cukinia w ogrodzie rośnie jak na drożdżach zmuszeni jesteśmy wykorzystywać ją jak najczęściej (ale to żaden problem dla nas, gdyż cukinię uwielbiamy). Proponujemy zatem chrupiące placuszki z cukinii:

Składniki (na około 20 szt.):
  • 1 duża lub 2 małe cukinie;
  • 1 duża cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól (my użyliśmy Kala Namak), pieprz, ostra mielona papryka;
  • 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy;
  • 3-4 łyżki mąki pszennej;
  • szczypta sody oczyszczonej;
  • oliwa lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cukinię trzemy na tarce (grubiej lub cieniej jak kto woli), solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła wodę. Odcedzamy i dodajemy startą (lub drobno pokrojoną) cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy do smaku, dosypujemy mąkę pszenną i z ciecierzycy, mieszamy dokładnie, a następnie smażymy placuszki na rozgrzej patelni. Placuszki świetnie smakują z sosem czosnkowym, ale nie mieliśmy jogurtu sojowego więc zjedliśmy je bez niczego. PYCHOTA!


2 komentarze:

  1. Nie przepadam za cukinią ale te placki są naprawdę bardzo dobre.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...