Składniki (na około 20 szt.):
- 1 duża lub 2 małe cukinie;
- 1 duża cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- sól (my użyliśmy Kala Namak), pieprz, ostra mielona papryka;
- 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy;
- 3-4 łyżki mąki pszennej;
- szczypta sody oczyszczonej;
- oliwa lub olej do smażenia.
Cukinię trzemy na tarce (grubiej lub cieniej jak kto woli), solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła wodę. Odcedzamy i dodajemy startą (lub drobno pokrojoną) cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy do smaku, dosypujemy mąkę pszenną i z ciecierzycy, mieszamy dokładnie, a następnie smażymy placuszki na rozgrzej patelni. Placuszki świetnie smakują z sosem czosnkowym, ale nie mieliśmy jogurtu sojowego więc zjedliśmy je bez niczego. PYCHOTA!
Nie przepadam za cukinią ale te placki są naprawdę bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dzięki! Już zaglądam.
Usuń