31.08.2014

Wegańskie obiady kamperowe

Wczoraj było o śniadaniach więc dziś przejdźmy do obiadów. Może już to pisaliśmy, ale uwielbiamy grzyby na wszelkie sposoby. Jednak w kuchni kamperowej preferujemy dania typu "pokroić, wrzucić do garnka i dusić kilkanaście minut", więc w tych warunkach najprościej jest nam ugotować zwykły sos pieczarkowy, a następnie zjeść go z kaszą bądź makaronem. Tym razem zachciało nam się właśnie pieczarek i powstała taka oto potrawka (nie do końca sos).


Składniki:
  • 400g brązowych pieczarek (są bardziej aromatyczne);
  • 1 duża czerwona papryka;
  • 1 duża cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka, sporo mielonej kolendry, oregano, bazylia.

Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę, paprykę oraz pieczarki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy chwilę cebulę, a następnie dodajemy paprykę, pieczarki oraz zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Można dodać na koniec jogurt lub śmietanę sojową oraz garść pietruchy, ale akurat nie mieliśmy tego na stanie. Tym razem zjedliśmy duszone pieczarki z dodatkiem kaszy gryczanej.



Do tego sałatka z gotowej Bio mieszanki różnego rodzaju zieleniny (młode liście szpinaku oraz buraków, roszponka itp.) plus kilka plastrów buraczków ze słoika. Wystarczy polać oliwą, doprawić solą i pieprzem i pyszna sałatka gotowa. Nie wiedzieliśmy, że młode liście buraków są takie pyszne w postaci sałaty.

Kolejna propozycja na szybkie, ale pyszne i sycące danie. Tym razem może trochę w klimatach meksykańskich. Miało wyjść na jeden dzień, ale nas poniosło i wyszło na dwa :) Danie oczywiście mało skomplikowane i tym samym idealne na nasze kamperowe warunki.


Składniki (w naszym przypadku na 4 porcje):
  • około 600g czerwonej fasoli (w naszym przypadku ze słoika, ale może być z puszki lub najlepiej suchej, moczonej i ugotowanej);
  • puszka kukurydzy konserwowej;
  • puszka pomidorów krojonych (lub świeżych sparzonych i obranych ze skórki);
  • 2 czerwone papryki;
  • 2 średnie cebule;
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka;
  • garść natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę oraz paprykę wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy kilka minut. Dodajemy kukurydzę, fasolę, pomidory oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe. Pierwszego dnia zjedliśmy danie z ryżem, a drugiego z kuskusem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...