Składniki na barszcz:
- kilka młodych buraków;
- 3-4 młode marchewki;
- 2-3 młode pietruszki;
- korzeń i liście pasternaku (niekoniecznie, ale w ogródku rośnie go dużo, więc wykorzystaliśmy);
- młody seler;
- około 2 litry wody;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól, pieprz, liść laurowy;
- 2-3 łyżki czerwonego octu winnego;
- majeranek.
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Liście pasternaku oraz selera związujemy ciasno nitką i po ugotowaniu wyjmujemy z zupy. Liście i łodygi buraków kroimy na mniejsze kawałki i także gotujemy razem z warzywami. Doprawiamy do smaku, dolewamy ocet oraz oliwę, a następnie po kilku minutach odcedzamy, aby otrzymać pyszny i aromatyczny barszczyk do picia. Pozostałe po gotowaniu warzywa zmiksowaliśmy następnego dnia i zrobiliśmy z nich kotlety buraczkowe :). Ale o tym następnym razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz