18.09.2014

Dynia z ziemniakami


Co tu ugotować z powyższego zestawu składników? Może by zupkę z dyni? Pewnie byłaby dobra, ale w kamperze z miksowaniem bywa kłopot :) Więc, zamiast wymyślać jakieś skomplikowane potrawy postanowiliśmy wszystko poddusić i tyle. Prosto, a na dodatek bardzo smacznie. Do tego sezon na dynię w pełni to trzeba z niej korzystać jak najczęściej.


Składniki:
  • ok. 500g dyni Hokkaido;
  • 1 duża marchewka;
  • kilka ziemniaków (nam zostały ugotowane z poprzedniego dnia);
  • ok. 300ml bulionu warzywnego;
  • ok. 100ml mleka kokosowego;
  • 1 mała cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, ostra papryka, łyżeczka mielonego imbiru;
  • oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez kilka minut pokrojoną cebulę, a następnie dorzucamy czosnek. Po chwili wrzucamy pokrojoną marchewkę, dynię oraz ziemniaki (my mieliśmy już ugotowane, więc wrzuciliśmy pod koniec duszenia). Zalewamy warzywa bulionem oraz mlekiem kokosowym. Przyprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie nie pozostaje nam nic innego niż nałożyć potrawę na talerze i już możemy się delektować tym może niezbyt fotogenicznym, ale niewątpliwie pysznym daniem :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...