15.09.2014

Wegańska sałatka jarzynowa

Zachciało nam się tradycyjnej sałatki jarzynowej. Wszystkie składniki były akurat pod ręką, więc pozostało nam jedynie zająć się sprawą majonezu. Najpierw chcieliśmy iść na łatwiznę i kupić po prostu gotowy wegański majonez, ale zaczęliśmy kalkulować i stwierdziliśmy, że nie jest to w żaden sposób opłacalne. Poszperaliśmy trochę w sieci, a następnie postanowiliśmy wykorzystać najprostszy chyba przepis, czyli mleko sojowe+olej.

Przepis na majonez:
Składniki (wyszło nam ok. 700ml majonezu):
  • szklanka mleka sojowego (niesłodzonego);
  • ok. 300ml oleju rzepakowego;
  • łyżeczka octu winnego;
  • łyżka ostrej musztardy Dijon;
  • sól, pieprz (najlepiej biały), szczypta soli Kala Namak.
Sposób przygotowania:
Wlewamy mleko do blendera kielichowego, dodajemy łyżkę musztardy i włączamy blender. W czasie miksowania dolewamy powoli olej rzepakowy, ocet i przyprawiamy do smaku. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać gęstą konsystencję. Szybki, prosty oraz tani sposób na domowy majonez :)


Składniki na sałatkę (ilość poszczególnych składników zależy od upodobań):
  • ok. 1 kg ziemniaków;
  • 3-4 marchewki;
  • 3-4 pietruszki;
  • duży seler;
  • kilka sztuk ogórków kiszonych;
  • wegański majonez;
  • łyżka musztardy Dijon;
  • sól, pieprz, szczypta soli Kala Namak.
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i następnie gotujemy do miękkości (uzyskując przy tym pyszny warzywny bulion, który posłużył nam do przygotowania warzywnego risotto :)). Po ostygnięciu kroimy wszystko w drobną kostkę, dodajemy pokrojone ogórki kiszone i mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. PYCHOTA!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...