Przepis na majonez:
Składniki (wyszło nam ok. 700ml majonezu):
- szklanka mleka sojowego (niesłodzonego);
- ok. 300ml oleju rzepakowego;
- łyżeczka octu winnego;
- łyżka ostrej musztardy Dijon;
- sól, pieprz (najlepiej biały), szczypta soli Kala Namak.
Wlewamy mleko do blendera kielichowego, dodajemy łyżkę musztardy i włączamy blender. W czasie miksowania dolewamy powoli olej rzepakowy, ocet i przyprawiamy do smaku. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać gęstą konsystencję. Szybki, prosty oraz tani sposób na domowy majonez :)
Składniki na sałatkę (ilość poszczególnych składników zależy od upodobań):
- ok. 1 kg ziemniaków;
- 3-4 marchewki;
- 3-4 pietruszki;
- duży seler;
- kilka sztuk ogórków kiszonych;
- wegański majonez;
- łyżka musztardy Dijon;
- sól, pieprz, szczypta soli Kala Namak.
Warzywa obieramy i następnie gotujemy do miękkości (uzyskując przy tym pyszny warzywny bulion, który posłużył nam do przygotowania warzywnego risotto :)). Po ostygnięciu kroimy wszystko w drobną kostkę, dodajemy pokrojone ogórki kiszone i mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. PYCHOTA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz