8.09.2014

Makaron w sosie paprykowo-pieczarkowo-marchewkowym

Dziś kolejne danie z użyciem marchewki i papryki. Dodaliśmy dla urozmaicenia kilka pieczarek i śmietankę sojową. Wyszło super :)


Składniki:
  • 2 małe papryki czerwone;
  • 4 marchewki;
  • 200g pieczarek;
  • 1 mała cebula;
  • opakowanie śmietanki sojowej;
  • sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano;
  • oliwa z oliwek extra vergine.
Sposób przygotowania:
Gotujemy dowolny rodzaj makaronu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, paprykę oraz pieczarki. Marchewkę trzemy na tarce, wrzucamy do pozostałych warzyw i przyprawiamy. Dusimy wszytko około 15 minut, a następnie wlewamy śmietankę sojową. Gotujemy jeszcze kilka minut i wrzucamy do sosu makaron. Mieszamy i gotowe.



5 komentarzy:

  1. A ile porcji wyjdzie z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla nas na dwie osoby, a jemy dosyć spore porcje :)

      Usuń
  2. Mmm wygląda smakowicie ;) Podziwiam Wasz weganizm!.

    OdpowiedzUsuń
  3. a czego można użyć zamiast śmietanki sojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji wegańskiej można użyć jogurtu sojowego lub ewentualnie mleka sojowego, ale wtedy lepiej zagęścić trochę mąką. W wersji nie wegańskiej oczywiście zwykłej śmietany lub jogurtu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...