Dziś kolejne danie z użyciem
marchewki i papryki. Dodaliśmy dla urozmaicenia kilka pieczarek i
śmietankę sojową. Wyszło super :)
Składniki:
- 2 małe papryki czerwone;
- 4 marchewki;
- 200g pieczarek;
- 1 mała cebula;
- opakowanie śmietanki sojowej;
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano;
- oliwa z oliwek extra vergine.
Sposób przygotowania:
Gotujemy dowolny rodzaj makaronu,
odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy
pokrojoną drobno cebulę, paprykę oraz pieczarki. Marchewkę trzemy
na tarce, wrzucamy do pozostałych warzyw i przyprawiamy. Dusimy
wszytko około 15 minut, a następnie wlewamy śmietankę sojową.
Gotujemy jeszcze kilka minut i wrzucamy do sosu makaron. Mieszamy i
gotowe.
A ile porcji wyjdzie z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńJak dla nas na dwie osoby, a jemy dosyć spore porcje :)
UsuńMmm wygląda smakowicie ;) Podziwiam Wasz weganizm!.
OdpowiedzUsuńa czego można użyć zamiast śmietanki sojowej?
OdpowiedzUsuńW wersji wegańskiej można użyć jogurtu sojowego lub ewentualnie mleka sojowego, ale wtedy lepiej zagęścić trochę mąką. W wersji nie wegańskiej oczywiście zwykłej śmietany lub jogurtu.
Usuń