21.09.2014

Ekspresowy kuskus

Dziś przepis na błyskawiczne i bardzo proste danie. Gości ono dosyć często na naszym kamperowym stole. Czasem zmieniają się dodatki, ale zasada jest zawsze podobna. Wrzucić do garnka, zamieszać kilka razy i poczekać perę minut, aż kuskus zmięknie.


Składniki:
  • puszka krojonych pomidorów;
  • puszka czerwonej fasoli;
  • 1 cebula;
  • 3-4 pieczarki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano (i co kto lubi z przypraw);
  • szklanka kuskusu;
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, odcedzoną i opłukaną fasolę i  pomidory z puszki. Przyprawiamy do smaku i dusimy 5 minut. Na koniec wsypujemy kuskus, mieszamy (w razie zbyt małej ilości płynu można dolać trochę wody) i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. I tak powstało nam pyszne, szybkie i dodatkowo tanie danie. Same plusy :)


4 komentarze:

  1. świetny i dzięki fasoli sycący :)

    OdpowiedzUsuń
  2. danie, które zawsze się sprawdzi, gdy chcemy zjeść coś szybkiego, a zarazem zdrowego i smacznego :) bardzo lubię te smaki, często używam identyczne przyprawy - tak skomponowane dania smakują po prostu świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować.
    PS. Fajny ten blog, polecili mi go na fb. Na pewno będę wpadać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda arcykusząco!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...