Nadeszła jesienna pogoda, a wraz z nią
chęci na bardziej sycące i rozgrzewające potrawy. Przeglądając
(po raz setny chyba) książki kucharskie natrafiliśmy przepis na
jednogarnkowe (czyli idealne do kuchni kamperowej) danie z soczewicą,
słodkimi ziemniakami oraz marchewką. Na stanie jednak nie
posiadaliśmy batatów tylko zwykłe ziemniaki, a dodatkowo wrzuciliśmy usychającą już powoli natkę pietruszki oraz czerwoną
paprykę. W przyszłości na pewno skorzystamy z oryginalnego
przepisu, lecz nasza zmodyfikowana wersja również wyszła super.
Składniki:
- około 300g ziemniaków;
- 150g zielonej soczewicy;
- 2-3 marchewki;
- 1 czerwona papryka;
- 1 cebula;
- około 600ml bulionu warzywnego;
- garść natki pietruszki;
- sól, pieprz, ostra papryka.
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę, paprykę oraz marchewkę
(w dosyć cienkie plastry). Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i
smażymy kilka minut. Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w kostkę
ziemniaki. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym, przyprawiamy i
dusimy około 20 minut, aż soczewica i ziemniaki zmiękną oraz
wchłoną bulion. Wsypujemy pod koniec duszenia posiekaną natkę
pietruszki i gotowe.
Jak zwykle wyszła nam porcja na dwa
dni :) czasem mamy problem z oszacowaniem ilości składników do możliwości naszych żołądków.
A poniżej wersja, którą się
inspirowaliśmy.
Ile tu jest porcji ?
OdpowiedzUsuńJemy dość spore porcje, więc tu są 2, ale jak ktoś je mniej to nawet 3-4 wyjdzie :)
Usuń